Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger å tømme ut alt det triste!

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei! foreldrene mine har nettopp skilt seg, og det er ganske kjipt for å si det mildt. sånn i utgangspunktet synes jeg egentlig det er helt greit siden mamma og pappa ikke krangler så mye seg imellom. men etter at mamma og pappa skilte seg, har ting blitt så utrolig problematisk, og hver eneste ting jeg gjør eller sier blir møtt med motstand. jeg føler at jeg sitter igjen med skylden for alt, og det er ikke noen god følelse. derfor har jeg lyst til å snakke med noen om dette, jeg trenger å tømme ut alt det triste, og jeg trenger råd for hvordan jeg kan møte reaksjonene fra foreldrene mine. jeg har tenkt på helsesøster, men jeg har ikke lyst til å snakke med noen jeg kjenner eller kommer til å se i det daglige livet. jeg har heller ikke lyst til å snakke med venner eller annen familie. derfor lurer jeg på om dere har noen gode råd om hvem jeg kan gå til og snakke om disse problemene?

Besvart 29.03.2019 17:08
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
De fleste barn og unge som opplever at foreldre skiller seg og flytter fra hverandre beskriver dette som en stor omveltning i livet og blir svært lei seg. Det er en tid med mange forandringer for alle i familien og det er krevende for de aller fleste.
 
Dessverre kan foreldre i en skilsmisseprosess bli så opptatt av alt praktisk som skal ordnes og sine egne vanskelige følelser, at det går utover oppmerksomheten og væremåten ovenfor barna. 
 
Du forteller at det er bra at de ikke krangler så ofte lenger, men at du nå møter mye motstand fra foreldrene dine og føler skyld for alt. Det er forståelig at du har behov for å snakke med noen om hvordan du har det og bra at du søker råd.
 
Jeg vil i første omgang anbefale deg å fortelle foreldrene dine hvordan du har det en dag det er fredelig stemning og dere har god tid. Kanskje det er en start å vise dem innlegget ditt og svaret mitt. Nedenfor ligger det en lenke som er nyttig å lese for hvordan snakke med foreldrene sine om vanskelige ting. Har du opplevelsen av at du likevel ikke blir hørt er det lurt å søke hjelp hos andre.
 
Helsesykepleier kan være en god samtalepartner, men det passer ikke for alle. I de fleste kommuner finnes det en helsestasjon for ungdom, du kan finne kontaktadresse ved å google din nettstedet for hjemkommunen din. Her arbeider det ofte et tverrfaglig sammensatt team som kan tilby individuelle samtaler for unge som bla er i din situasjon. Dette er et gratis tilbud og du kan ta kontakt selv.
 
Du kan også ta kontakt med et familievernkontor, jeg legger ved link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/ 
Her arbeider det terapeuter som har spesiell kunnskap i å snakke med familiemedlemmer som av ulike grunner strever med å fungere sammen. Dette tilbudet er også gratis.
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Jeg anbefaler at du leser lenkene under!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no  
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse