Hopp til hovedinnholdet

Kan en få herpes eller klamydia med partneren som ikke har det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Lurte på om man kan få herpes eller klamydia med partneren din som ikke har disse kjønnssykdommene. Jeg har heller ikke. Så spørsmålet går egt ut på om vi kan få det uten at vi to ikke har det?

Besvart 25.05.2019 09:30
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Hvis ingen av dere har hatt seksualitet med andre har dere ikke klamydia. Sex og samfunns skriver: "Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie (både vaginalt og analt) eller oralsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy."

Herpes er litt annerledes fordi det er vanlig at en kan ha munnherpes som barn. Man regner med at 50-80% av befolkningen gjennomgår primærinfeksjon med munnherpes som barn, mange uten at en har noen tegn på det (FHi.no).

Herpes er vanlig i Norge. Viruset kan smitte gjennom spytt, hud og slimhinner. Med andre ord kan en, hvis en har herpes munnsår, smitte partneren ved oralsex hvis en har munnsår/utbrudd av munnherpes. 

Sex og samfunn skriver; "Virusene kan kryssmitte. Det vil si at dersom en person med munnherpes gir munnsex, kan personen som får munnsex bli smittet, og kan få kjønnsherpes. Dersom en som har kjønnsherpes får munnsex, kan den som gir munnsex få munnherpes."

Det er ikke så lett å si når en person med herpesvirus er smittsom og ikke. Teoretisk sett vil en person med herpes være smittsom resten av livet, men i praksis regnes man som smittsom bare mens man har utbrudd. Herpesvirus kan nemlig skilles ut og smitte også utenom utbrudd. Dette gjelder særlig like før utbruddet.

Dette betyr at en kan bli smittet selv om den en har sex med ikke har synlige sår. 

Du kan snakke med partneren din om den har hatt herpes munnsår. Men det er som sagt mulig å ha det, uten at man noen gang har hatt utbrudd. 

Jeg håper dette er svar på det du lurte på og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mange blir smittet av klamydia

Par i senga (colourbox.com)

Rundt 25 000 tilfeller av klamydia oppdages hvert år. Mange tester seg ikke, og siden klamydia sjelden gir symptomer, kan mange være smittet og smitte andre uten å vite det. Det gjør at faren for å bli smittet ved ubeskyttet sex er stor.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse