Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil at foreldrene mine skilles. på ordentlig Skal jeg si noe om det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vil helst at foreldrene mine skal skille seg. (på ordentlig!) Fordi foreldrene mine har på en måte vært skilt i 2 år nå og jeg har bodd full tid hos mamma, men pappa kommer fortsatt på besøk til oss og sover over hver gang han er her i norge (han er ikke norsk) og da hver eneste gang han er her og sover over så ender alltid mamma og pappa opp med å krangle, og når mamma ikke er her sammen med meg og pappa så ender alltid jeg og pappa opp med å krangle. ( jeg ender opp med å gråte men lar ikke tårene renne før jeg er alene mens andre ganger så holder jeg det bare inni meg) jeg har sagt til mamma at jeg ønsker litt at de skal skille seg eller i hvertfall gjøre noe med det, sånn at jeg og mamma slipper dette. Da sier hun bare "Ja da, jeg skal fikse det" men så gjør hun aldri noe med det. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg bare la det være som det er eller skal jeg gjøre noe med det eller fortelle noe om det?

Besvart 31.05.2019 11:13
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no.

Jeg forstår at det er vanskelig for deg  når faren din kommer på besøk og det blir krangling og utrivelig hjemme. Når foreldre krangler kan barn/ungdom bli både oppgitt, lei seg og redde. Når mamma ikke er hjemme krangler du og pappa, noe som også er vondt for deg. Du skriver at du blir lei deg, men holder det inni deg eller gråter når du er alene. Det høres ensomt og trist ut! Jeg tror foreldrene dine vil bli overrasket og lei seg hvis de får vite hvordan du har det. 

Det kan være lurt å snakke med mamma (og pappa) en gang det er rolig. Du har allerede sagt til mamma at du synes at de bør skille seg eller gjøre noe med det. Du kan jo begynne med å si at du har tenkt mer på hvordan dere har det hjemme, og at du synes det er vanskelig når det blir krangling. Fortell henne at du blir lei deg og ofte gråter etter slike krangler, eller vis henne det du har skrevet til Ung.no. Forhåpentligvis vil du få en god samtale med henne (og pappa?) om hva du føler og tenker om det som skjer. 

Det er de voksnes ansvar å gjøre noe med situasjonen. Mamma har sagt at hun skal "fikse det", så hun er kanskje heller ikke fornøyd med å ha den ordningen dere har med at pappa "er på besøk" når han er i Norge? Hvis familier trenger hjelp kan de ta kontakt med et Familievernkontor. Mamma kan ringe direkte til kontoret og be om en time. Det koster ikke noe gå til samtaler på Familievernkontoret. Mamma kan be om å få snakke med en terapeut for å snakke om hvordan hun/dere har det, uavhengig om hun vil skilles eller ikke. Hvis foreldrene dine samtykker kan du også få snakke med terapeuten og fortelle hvordan det er å være deg .

Hvis foreldrene dine vil skilles må de ha minst en meklingstime før de kan søke om separasjon. Mekling kan de bestille på et Familievernkontor eller hos f,eks, en advokat som er mekler. Målet med meklingen er å hjelpe foreldrene til å komme fram til en avtale til beste for barnet, bl.a. om hvor barnet skal bo, samvær med foreldre mm. Foreldrene kan gi samtykke til at mekler får snakke med barnet/ungdommen. Du kan lese mer om hva dette innebærer og hva som ståt i Barneloven i denne artikkelen: 

www.ung.no/skilsmisse/960_Skilsmisse.html

Her er en link som hjelper dere med å finne det nærmeste familievernkontoret:

www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Uansett hva foreldrene dine bestemmer seg for vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier eller en lærer som du stoler på. Når noe er vanskelig er det godt å få hjelp til å sortere tanker, følelser og snakke om hvordan du kan få det bedre.

Til slutt legger jeg med noen korte artikler som kan være nyttige for deg: 

www.ung.no/problhjemme/3881_N%C3%A5r_foreldrene_krangler.html

www.ung.no/problhjemme/1807_Snakk_med_foreldrene_dine_om_vanskelige_ting.html

Jeg ønsker deg alt GODT og lykke til!!

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse