Hopp til hovedinnholdet

Jeg har egentlig gledet meg til at foreldrene min skal skille seg

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 16 år gammel jente, som har to foreldre som holder på å skille seg, men er separert. Jeg har egentlig gledet meg til at foreldrene min skal skille seg for jeg vet at det er til det beste. Pappa har akkurat flyttet ut for noen uker siden og nå bor jeg anen vær uke hos mamma og pappa. Jeg merker at mamma er veldig stresset og irritert av det hele og jeg føler det går utover meg. Vær gang vi snakker kan det bli til en krangel med at hun kjefter på meg for ingenting. For eksempel: mamma og jeg spiste middag en dag og hun snakket om pappa og himlet med øyene og begynte å snakke stykt om han, noe som jeg ikke liker. Jeg sa «mamma kan du vær så snill å slutte å snakke driiit om pappa til meg. Kan du ta det opp med han istedenfor? hun klikket på meg og sa at jeg ikke støttet henne og går på angrep mot henne. Og det er flere slike tilfeller hun klikker på meg. Jeg er skikkelig lei av at alt skal gå utover meg. Og Jeg har sakt ifra. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 01.06.2019 21:41
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss!
Jeg forstår godt at du blir lei deg når moren din er sur og tar frustrasjonen sin utover deg.
 
Alle kan bli sinte og kjefte noen ganger, men sinne og utskjelling fører sjelden til ny forståelse eller gode løsninger. Tvert imot blir barn usikre og opprørte. 
 
Som du sier er det noen ganger helt riktig at foreldre skal skille seg da det vil være det beste for alle. Likevel er det en stor overgang for familien og mange sterke følelser er aktivert. Imidlertid er det ikke slik at du skal holde ut eller akseptere at moren din snakker negativt om din far, heller ikke at hun blir sint når du stopper henne i dette.  
 
Det står i barneloven at foreldre ikke skal gjøre noe mot barna sine som kan skade eller gjøre barna vondt fysisk eller psykisk. Dette gjelder både å få det vondt i kroppen eller vondt inne i seg. Foreldre har derfor et stort ansvar for å sjekke ut og forsøke å forstå hvordan barn har det i familien og ellers.
 
Har voksne vært for sinte eller urimelige skal de også be om unnskyldning for sin oppførsel. Det kan høres ut som om moren ikke tar innover seg at du hun sårer deg ved å snakke negativt om faren din. Du skal heller ikke la deg presse til å velge side mellom foreldrene dine. 
 
Det er viktig at hun forstår dette- og kanskje kan det være en ide å ta det opp med henne en dag det er fredelig stemning og dere har god tid. Hjelper ikke dette vil jeg anbefale deg å snakke med en annen voksen du kan stole på, eks helsesykepleier tilknyttet skolen din.
 
Du kan også ta kontakt med en terapeut på et familievern kontor. Dette er et gratis tilbud. Her arbeider det terapeuter som har spesiell kunnskap i å hjelpe familiemedlemmer som strever med å fungere sammen. Samtalene kan foregå individuelt eller sammen med flere familiemedlemmer. Å hjelpe familiemedlemmer ifbm skilsmisse er noe som terapeutene er vant til å arbeide med.
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Ta gjerne kontakt igjen om du trenger det!
 
Mvh familieterapeuten ung.no
 
 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse