Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lei meg og bekymret fordi mamma og stefar skal skilles.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma og Pappa skilte seg da jeg var 2 år. Ett år senere ble mamma sammen med en mann. Som ble min stefar. De fikk senere 2 barn som er mine halvsøsken. De er 9 og 7 år nå. (Jeg er 14.) For ca 1 måned siden fikk vi beskjed om at stefaren min og mamma skal gå fra hverandre. Vi ble veldig lei oss og det var en grusom tid! Jeg har jo kjent stefaren min nesten hele livet. Jeg føler at folk tenker at det ikke er skjipt siden han uansett ikke er faren min, men det er jo trist uansett. Jeg har kontakt med pappen min også og jeg har bodd annenhver uke hos mamma og pappa hele livet. Jeg har så mange bekymringer. Jeg HATER forandringer og jeg har flytta veldig mange ganger i livet mitt. Jeg vil absolutt ikke flytte igjen. Jeg liker huset jeg bor i og rommet mitt. Stefaren min tjener ganske godt med penger, det blir så uvant å ha dårlig økonomi fordi mamma tjener ikke så mye. Jeg er veldig mye lei meg. Jeg er så redd for at vi må flytte snart. Og hva alle vennene mine vil si....

Besvart 11.06.2019 11:36
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt med ung.no når noe er vanskelig.
Du skriver at du har kjent stefaren din nesten hele livet og han er selvsagt også en del av familien din sammen med moren din og dine to (halv)søsken. Det er ikke rart at du føler deg trist og synes det er vanskelig at mor og stefar skal skilles! At du sørger over å miste noe som har vært trygt og bra er faktisk helt naturlig. For noen ungdommer kan samlivsbruddet komme som et sjokk, og framtiden kan plutselig føles litt usikker fordi familielivet blir annerledes enn det du er vant til.  

I tillegg bekymrer du deg over hvordan forandringene vil bli. Du lurer på om du må flytte fra huset og rommet ditt som du er glad i. Du tenker på om økonomien blir dårligere og hva vennene dine vil si. Du er kanskje også bekymret for å miste kontakten med stefaren din, og hvordan det vil bli å ha mamma, stefar og pappa i tre forskjellige boliger? 

For de fleste barn og ungdommer er det lettere å takle situasjonen hvis de får vite hva som kommer til å skje. De voksne har antakelig tenkt på både bolig og økonomi. Jeg vil anbefale at du snakker med mamma og/eller stefaren din om hva du lurer på og hva du bekymrer deg for. Fortell dem at du synes dette er vanskelig, og at det er viktig for deg å få vite mest mulig om hva som skjer videre. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med dem kan du skrive et brev som de kan lese i fred og ro, eller du kan vise dem det du har skrevet til ung.no. Du er god til å uttrykke deg skriftlig synes jeg! Forhåpenligvis vil de lytte til deg og dine behov og fortelle om hvilke planer de har for at dere barna skal ha det beste mulig i en vanskelig situasjon.

I tillegg kan du alltid snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen, eller på helsestasjonen. Det kan være godt å få snakke om hvordan du har det, hva du tenker og føler og hva som kan være bra for deg akkurat nå. Noen skoler har også skilsmissegrupper hvor du kan møte andre ungdommer som har opplevd samlivsbrudd. Spør helsesykepleier om det er gruppe på din skole.  

Jeg har noen ganger spurt ungdommer om hvordan det er å være med i gruppe. Mange svarer at det er fint å møte andre som forstår hvordan de har det. Andre sier at det er bra å få snakke om alt mulig, fra følelser til hvordan det er å flytte mellom to hjem. Det siste har du jo mye erfaring med.

Hvis mamma og stefar vil ta kontakt med et Familievernkontor kan du spørre om å få være med. Du kan også få snakke med terapeuten alene Terapeutene har mye erfaring med  å hjelpe barn/ungdommer og familier som opplever skilsmisse. Dette er en gratis tjeneste. Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Jeg legger også ved en artikkel som jeg tror kan være nyttig for deg.

www.ung.no/skilsmisse/2926_Snakk_med_noen_om_foreldrenes_samlivsbrudd.html

Jeg håper dette var til hjelp.

Ønsker deg alt godt og lykke til!!

 

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse