Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å unnlate å fortelle barna at foreldrene har skilt seg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er 14 år gammel jente. Mamma og papp skilte seg for 6mnd cirka, helt siden da har jeg ikke visst en dritt. Jeg har jo skjønt at ting er merkelig sånt, fordi pappa «flyttet» hjemme fra. Men foreldrene mine sa at han var på en jobbreise. Du tior det ikke men jeg trodde på det, men dem sa at skulle være borte i en lang tid. Men for 3 uker siden så jeg ham i en kafé sammen med en annen kvinne. Jeg så dem holde hender å kysse, jeg ble så sur. Jeg gikk hjem å sa k fra til mamma at papp var utro, tro det eller ei mamma sa bare « jeg å faren din er skilt» som om det ikke er noe stort. Jeg har en lillesøster som er 7år gammel. Jeg ble kjempe sur å sa bare « så du trodde ikke at det å fortelle oss var viktig» hun sa « dere ville forstått det etter hvert», også sa hun «ikke fortell noe til lillesøstra di» jeg kan ikke tro det forelderen min som har vært sammen så lenge jeg kan huske har plutselig gjort dette mot meg? Er det i det hele tatt lov? Man må jo fortelle barna sine sånne tin.

Besvart 01.07.2019 22:53
 

Svar
Hei jente 14 år

Jeg skjønner veldig godt at du er skuffet over at foreldrene dine ikke har vært ærlige med deg og fortalt deg at de har skilt seg. i tillegg til at de har løyet til deg så lenge.

Det må ha vært både vondt og vanskelig for deg å oppdage det på den måten som du beskriver det. Det er bra at du fortalt til moren din det du opplevde, men jeg vil anbefale deg å snakke med henne på nytt. Du bør fortelle henne at du ikke kan bære på denne hemmeligheten overfor søsteren din og at du har behov for å få mer informasjon om det som har skjedd.

Det er dessverre ingen lov som sier at foreldrene dine har gjort noe ulovlig, men de burde likevel fortelle deg og søsteren din sannheten. Dessuten er du så gammel at foreldrene dine har plikt til å høre på dine ønsker og behov knyttet til endringene skilsmissen medfører for deg.

De aller fleste barn opplever at det er trist når foreldrene skiller seg men takler ofte dette bedre om foreldrene er åpen og ærlige i prosessen. Foreldre trenger ikke å gå i detalj om hvorfor de skiller seg men det er viktig at de ikke lyger å unnlater å fortelle at de har skilt seg. 

Dersom du synes det er vanskelig å snakke med moren din om det som har skjedd kan det være lurt å snakke med noen andre voksne du har tillit til.

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg. Lykke til videre. Les gjerne artiklene som ligger under svaret mitt.

Med vennlig hilsen helsesykepleier/ jordmor, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse