Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa skal skilles, og jeg har lyst å ta livet av meg

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Mamma sa til meg og pappa at hun skulle komme hjem etter klokka 2 inatt. Det er da puben stenger. Pappa var våken og ventet på at hun skulle komme. Ingen kom. Pappa ringte til mamma. Hun ville ikke si hvor hun var men ho sa at ho venta på drosje. Klokka vart 4. Ho sa akkurat det same. Til slutt klokka 7 så kom ho heim. Pappa var sint og ropte til henne (hyn brydde seg ikke). Pappa vil ha skilsmisse og selge huset siden dette har skjedd flere ganger før. Han tror at ho driver med en annen mann. Mamma og pappa har vært gift i 15 år. Pappa har lagt ut på facebook at han trenger et hus å bo i og at han vil selge hele toradersamlingen vi har sammen. Alle vennene mine og kjente ser dette. Blir så mye styr ut av dette så jeg har bare lyst til å ta livet av meg selv. Jeg har helt sikkert blitt gal og siden etter pappa reiste kl 08:10 i dag aå begynner jeg å høre stemmen hans rundt meg. Jeg hører det at han diskuterer. Jeg gikk ut for å se om bilen hans var der. Ingen bil.

Besvart 21.07.2019 23:40
 

Svar
Hei

Kjære deg, forstår at du er fortvilet og lei deg. Dette er noe en ungdom ikke bør oppleve. Du er ikke gal selv om du hører stemmer i hodet. Kanskje det mer dreier seg om at du er stresset, redd og lei deg?

Ut fra det du skriver har du blitt dratt inn i voksenlivet mellom din mor og far. Du må også forholde deg til at din far har skrevet på facebook at han trenger hus. Jeg skjønner at dette oppleves vanskelig for deg. Hva med å fortelle dette til din far? Vær tydelig både overfor din mor og far om hva du ikke vil vite og be de om å ta hensyn til deg.

Jeg foreslår at du tar en prat med foreldrene dine om hvordan denne opplevelsen har vært for deg. De setter nok pris på en ærlig tilbakemelding og noen ganger trenger man også det for å "våkne" litt opp og se på hva en driver med.

Det kan også være lurt å snakke med noen andre voksne om hvordan du har det? Når foreldre er midt opp i en krangel som kanskje kommer til å føre til skilsmisse kan det være lett å glemme at det er barn involvert. Da kan det være godt for deg å snakke med noen andre. Det kan være en slektning, nabo, helsesykepleier på skolen eller lærer. 

Du skriver at dette blir mye styr og at du bare ønsker å ta livet ditt på grunn av det som har hendt.

Når man er dypt fortvilet og opplever at livet er vondt og vanskelig er det forståelig at du har tanker om bare å gi opp og dø. I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker er en tanke og ønsker om å slippe å streve og slite med tristhet, tunge og vanskelige ting. Når situasjon blir bedre, vil du også få lyst til å leve. Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, kan ting endre seg og det vil bli bedre enn hvordan du har det i dag.

Mange tanker også om hvordan fremtiden blir. Mest sannsynlig vet nok ikke foreldrene dine det selv heller. Uansett så er det viktig at du sier i fra hva du tenker og ønsker det. 

Ikke sitt med dine bekymringer alene!

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14-20.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Fortell dine foreldre hvordan du har det på grunn av det som har skjedd mellom dem, så vil foreldrene dine forhåpentligvis ta mer hensyn til deg. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse