Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få ut sinnet mitt etter at foreldrene min har skilt seg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine skilte seg like etter jul i år. De har flyttet fra hverandre, men r fortsatt venner. Jg skulle ønske jeg klarte å være mere sint på en eller annen måte. Være skikkelig sint en stund, også la det gå over. Liksom bli ferdig med det. Nå går jg rundt og ser ut som en vanlig person som ikke har opplevd noen skilsmisse, men sånn r d ikke. Når noen nevner d vil jg ikke snakke om d, for hvis jg gjør d så blir jeg bare trist, og da blir den jg snakker med trist også. Jg vil liksom ikke snakke med noen om d. Jg undertrykker tristheten min fordi jeg ikke orker å være lei meg. Jg orker ikke gråte. Jg unngår d. Svarer kort hvis noen spør. Jg takler d ikke. Hva skal jg gjøre? Jg vil ikke snakke med noen voksen om det for da blir det bare en stor greie, og det r egt ikke det. Jg skulle ønske jg kunne fått det ut på en måte. Pliz ikke si at jg skal snakke med foreldrene mine heller, for da blir de bare lei seg, og jg blir lei meg. Jg har det verken dårlig eller 100% bra. Jeg er sliten.

Besvart 15.08.2019 10:53
 

Svar
 Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Jeg skjønner godt at det er leit for deg at foreldrene dine har skilt lag - selv om de fortsatt er venner. Det er lov å være lei seg!

Du har opplevd at livet ditt har blitt snudd opp-ned, at livet er blitt veldig forandret i forhold til hvordan det var før. Slik jeg oppfatter det du skriver, kan det se ut som at foreldrene dine fikk til å gå fra hverandre uten at det ble noe ståhei rundt det. At det gikk så greit og smidig at det ikke var noen negative reaksjoner fra dem - slik at det heller ikke ble rom for deg til å reagere.

Hvis bruddet skjedde omtrent på denne måten, kan det henne at det er barna skilsmissen går mest innpå. Oftest ønsker ikke barna å skille lag fra noen av foreldrene sine, men konsekvensen av at foreldrene flytter fra hverandre er at barna ser mindre til begge foreldrene sine - fordi barna etter bruddet oftest er med en forelder om gangen.

I tillegg vil mange barn føle sorg over at familien er splittet opp. Hyggelige familiestunder, ferier og ting man pleide å gjøre i lag alle sammen, blir det kanskje ikke mer av. Det kan det være trist å tenke på.

Det er mange grunner til at barn kan bli lei seg når foreldrene skiller lag. Og det er helt vanlig at barna synes det er leit, for skilsmissen har ofte stor betydning for barna. Så er det kanskje ikke så lett å vise at en er lei seg eller snakke om det, hvis det ellers ser ut til at alt er bra - og alle andre har det bra til tross for at livet er snudd opp-ned.

Du bekymrer deg for at det blir en stor greie om du prater med voksne om tankene og følelsene dine; men vet du at du alltids kan prate med helsesykepleier (helsesøster) på skolen? Helsesykepleier vil lytte til deg, og forstå at du eventuelt bare trenger å være litt lei deg, å få ut tristhet. Helsesykepleiere har taushetsplikt. Det kan faktisk være til stor hjelp for deg å kunne snakke med noen om dette.

I tillegg kan det kanskje være god terapi i å skrive ned tankene og følelsene dine rundt skillsmissen, både om sinne og om sorg. Dette kan hjelpe deg til å få til å sørge, gråte og være lei deg den tida det tar - før du kan legge det bak deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Jeg legger ved link til en artikkel som kanskje kan være interessant for deg å lese.

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse