Hopp til hovedinnholdet

Bruke noens personnummer uten samtykke?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, Min kjæreste (25) skilte seg fra sin eks for 4 år siden nå. De har en datter sammen. Nå når det ruller inn papirer til barnahage fikk han en telefon hvor hun kun informerte han om at hun hadde ført han opp som far. Da min samboer spurte om hun trengte personnummeret hans svarte hun bare at det var i orden for hun husket det. Er dette i det hele tatt lov? Kan man bruke noen andre sitt personnummer uten deres informerte samtykke? Hva er evt straffen for dette? - Rådløs (J20)

Besvart 16.09.2019 19:22
 

Svar
Hei

Jeg forstår spørsmålet ditt som om ekskona til kjæresten din oppførte hans personnummer ved søknad til barnehageplass for deres felles barn.

I utgangspunktet er ikke personnummer sensitiv informasjon, så det er ikke straffbart å kunne andres personnummer. Du kan lese mer om dette på Datatilsynet sine nettsider her. Det er imidlertid ulovlig å utgi seg for å være en annen person. Det følger av straffeloven § 202 at det er ulovlig å bruke en annens identitet for å få en uberettiget vinning for seg selv. 

Jeg skjønner imidlertid ikke helt problemet i situasjonen din. Jeg kan ikke se at mor til barnet har noe å vinne på å bruke hans personnummer i en søknad om barnehageplass. Dette er ikke noe hun vinner på, og utifra det du skriver oppfatter jeg ikke situasjonen som at han ikke ønsker å anerkjenne seg som far til dette barnet. Jeg vil anta at hans personnummer også står på hennes fødselsattest.  


Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse