Hopp til hovedinnholdet

Redd for at mamma og pappa skal skille seg

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa har i det siste kranglet en go del og det går ofte ut over våre kvelder sammen pga de ikke ønsker å snakke til hverandre. Jeg syns dette er vanskelig. Har dere noen tips for å roe meg ned å føle meg litt mer komfortabel fordi nå klare jeg ikke helt å slappe av. Redd de skal skille seg:/

Besvart 04.10.2019 11:59
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du bekymrer deg for om foreldrene dine skal skille seg når det er mye krangling hjemme. For mye krangling gjør oss slitne og redde. Hvis du i tillegg syns det går ut over kveldene og den tiden dere har sammen, høres det ikke greit ut for deg. Det er leit hvis det blir slik at de ikke snakker sammen og at de derfor ikke kan klare å være i samme rom, sammen med deg!

Kanskje er foreldrene dine inne i en vanskelig periode akkurat nå. Og jeg kjenner jo ikke dem så jeg vet ikke hvor vanlig dette er eller hvor mye krangel de tåler. Det er veldig forskjell på hvor mye temperament ulike personer har. Så det er ikke sikkert at denne kranglingen ødelegger så mye mellom mamma og pappa som du er redd for. 

Jeg blir uansett nysgjerrig på din rolle i dette. Kranglingen går helt klart ut over deg! Hvordan har du det når kranglingen starter? Du skriver at du ikke klarer å slappe av. Kjenner du på andre følelser også? Det er ganske vanlig å bli både redd, sint og lei seg når foreldre krangler. Mange ungdommer sier at de får dårlig samvittighet og tenker at det er noe de burde gjort annerledes ettersom foreldrene krangler. Vil du gå imellom dem og forhandle eller vil du bare gå vekk til det er over? Alle reaksjoner er normale.

Du spør om tips til hvordan du kan roe deg ned. Det viktigste du kan gjøre er å si ifra til foreldrene dine om hvordan kranglingen påvirker deg og at du blir lei deg når det går så langt at dere ikke får vært sammen alle tre på kveldene.

Det er lurt å ha god tid når man skal prate sammen. Avtal en prat! Finn en tid det pleier å være rolig, og ikke midt i en krangel. Når dere prater kan du si hva det gjør med deg at de krangler så mye. Tenk etter hvilke følelser du får og fortell om dem til foreldrene dine! Si at du er redd for skilsmisse. Hør hva de sier, og spør gjerne hvordan de opplever situasjonen fra sitt ståsted. Kanskje mamma og pappa blir overrasket over å høre at du er redd?  For skilsmisse, og at kranglingen gjør noe med deg? Det er ikke sikkert de har skjønt det og bare hvis de skjønner det kan de begynne å ta mer hensyn.

Hvis ting derimot ikke blir bedre så anbefaler jeg deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din. Hun kan snakke med deg alene først, men hun kan også hjelpe deg med å prate med foreldrene dine hvis du syns det blir vanskelig å gjøre det selv. 

Jeg syns du er modig som tar opp et slikt vanskelig tema. Jeg håper at svaret mitt kan komme til nytte for deg og at det går bra å prate med mamma og pappa. Jeg har også funnet frem til noen artikler om det at foreldre krangler. De har jeg lagt ved under svaret mitt. Håper du kan få flere ideer til hvordan du kan snakke med dem, om du leser disse. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse