Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte ut hjemmefra , uten mine foreldre tillatelse?

Jente 14 år
 

Spørsmål
hei jeg er sykt lei av hele skilsmissen. hater alt med den. jeg får ikke engang lov til å ha et fast sted og bo! så jeg lurer på om det er en måte jeg kan flytte ut, bort?! jeg takler ikke dette lenger! jeg er jo for ung til å ha noe skikkelig jobb, så hviss de har noe sånn bidrag går vell det? eller? må de være enig i dette? jeg er kansje ung men det betyr jo ikke at jeg ikke kjenner grensene mine! jeg vet at det snart klikker for meg hvis jeg ikke kommer meg ut av det helvete snart! å jeg har prøvd å snakke med dem, men de tror meg ikke eller hører ikke etter eller noe, for de gjør ikke noe med det,,, er dette mulig, må vi kjøpe/leie noe som jeg kan bo i da? eller? det er jo ikke sjangs i helvete at de sier ja til dette, uanseett, så vet du om jeg kan få til noe sånnt uten tilatelse?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange som deg som sliter med foreldrenes skilsmisse. I følge barneloven har du krav på å bli hørt i forhold til hvor du vil bo fra du var 7år, og fra 12år skal din mening legges særlig vekt på. Barneloven regulerer din rett til å ha kontakt med begge dine, mer enn deres rett til deg.

De eneste som kan flytte deg ut av hjemmet er barnevernet. Du kan selvfølgelig ta kontakt med barnevernet for å diskutere situasjonen din, også anonymt.

Det beste er om du kunne få hjelp av andre voksne til å snakke med dne foreldre slik at det kanskje kunne forstå hvordan du har det. Er det noen i familien din som kanskje kan hjelpe deg? Mange får god hjelp av helsesøster eller helsestasjonen for ungdom.

Barnevernet kan hjelpe deg få foreldrene dine til å høre. De har kanskje vært på familievernkontoret der dere bo. De er kanskje de som er aller best til å hjelpe deg snakke med foreldrene dine. Si at du vil bli hørt si til foreldrene dine at de skla bestille time der.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung..no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Rettigheter for elever

Hva bør du gjøre om du er skolelei?