Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få flytte dit jeg bodde før uten å såre mine foreldre?

Jente 13 år
 

Spørsmål
Hei:) Jeg er en jente på snart 13 år. Jeg vil veldig gjerne ha et svar på hva jeg kan gjøre. Jeg har skrevet før, men lurer på om dere missforstod litt? Jeg skrev dette : Mamma og pappa bor ca 43 mil fra hverandre og de flyttet i fra hveradre sommeren 2006. Da flyttet jeg sammen med mamma, og hadde egentlig ikke så mye i mot det. Men etter et halvt år så begynte jeg og lengte tilbake til der jeg var født, hadde bodd i mange år og der pappa bor. Og jeg snakket med pappa om og at jeg hadde lyst og flytte, men jeg sa ikke til mamma at jeg ville flytte før etter to og et halvt år... Fordi jeg viste at mamma ville bli lei seg og ikke ville la meg flytte. Og nå har mamma og pappa blitt enige om at det er best for meg og fortsetter og bo der jeg bor med mamma siden jeg ikke har det vondt eller blir mobbet eller noe sånt... Men jeg har det nå vondt når jeg ikke får bo der jeg vil bo. Og jeg vil flytte nå til ungdomskolen. Så det jeg lurer på er om det finnes en måte og liksom trosse avgjørelsen til foreldrene mine og flytte til Bergen? Jeg har faktisk ikke så dårlig forhold til foreldrene mine, og jeg har egentlig aldri kranglet så mye med pappa... Men er så lei meg pga. denne avgjørelsen som mamma og pappa har tatt om at jeg ikke kan flytte... Og jeg må finne en måte til og flytte, kan jeg bo f.eks hos en tante for en liten stund? Da skjønner vell mamma og pappa hvor mye jeg mener at jeg vil flytte.....? Da fikk jeg svar, men det sto : Og forstår at du ikke vil såre foreldrene dine som du tydelig vist ikke er glad i. Men det er ikke det jeg mener! Og jeg er veldig glad i foreldrene mine, så det er så vanskelig, for jeg vet at det er feil at jeg må bo der jeg ikke vil bo, men jeg vil ikke såre mamma eller pappa, men det er jo snakk om mange år av mitt liv, og jeg vil gjerne bo der jeg føler meg mest hjemme. Jeg vil flytte til pappa og begynne på ungdomskole der, men det er jo sommerferie nå, og jeg skal beguynne på ungdomsskolen til høsten, så hver så snill og svar meg fort! Kan jeg f.eks bo hos tante eller noen og ikke reise, slik at mamma og pappa forstår hvor viktig det er for meg og flytte hjem! Og det skal legges stor vekt på hva jeg har og si siden jeg snart er 13 år. Men det at jeg ikke finner meg i avgjørlesen mamma og pappa har tatt om hvor jeg skal bo er ikke fordi jeg er egoistisk og ikke er glad i de. Jeg er veldig glad i mamma og pappa! Hilsen en som er fortvilet og er lei av og ikke få bo der jeg hører hjemme!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente snart 13år!


Beklager at du har ventet på svar. Jeg husker spørsmålet ditt fra tidligere og beklager hvis jeg har misforstått.

Så lenge du er under 18 så må du ha foreldrenes tillatelse til å flytte hjemmefra også til tanta di. Den beste måten å bli forstått på er å si det som det er. Det er mulig at mamma vil forstå deg selv om hun blir litt lei seg. Så lenge du ikke lider overlast hjemme er det bare foreldrene dine som kan gi deg tillatelse til å flytte hjemmeifra.

Jeg er veldig usikker på om faren din bor i Bergen eller om han bor et annet sted. Men for å flytte må du snakke med foreldrene dine. Du har etterbarneloven krav på å bli hørt om hvor dun vil bo fra du er 7år gammel. Fra du er 12 skal din meinig legges særlig vekt på.

Hvis du synes det bli umulig å snakke med foreldrene dine selv er det noen som kan si det for deg. Kan  du ringe til tanta di og spørre om du kan bo der? Kanskje hun kan si det for deg. Er det noen andre som kan hjelpe deg å si at du vilflytte hjem?

Jeg håper dette var svar på det du lurte på og lykke til?
 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung..no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Kva veit du om demokrati?

Kva er referendum?