Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine krangler veldig, men jeg kan ikke si i fra til dem fordi mamma blir sur. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lest gjennom mange spørsmål på denne siden om dette emnet, men trodde aldri at jeg måtte spørre. Nå har foreldrene min kranglet i veldig lang tid. Det er mest moren min som kjefter på faren min for alt mulig. Nå foreksempel, sover hun på et annet rom enn far. Hun blir sur over hver eneste liten bagatell. Det høres ut som om de skal skilles, av og til. De skal ikke det, i hvert fall ikke som jeg har fått med meg. Men nå er jeg utrolig lei. Kjeftingen går ut over meg og broren min også. Akkurat nå skulle jeg nesten ønske at de var skilt og at jeg kunne bodd hos faren min. Dere kommer sikkert til å skrive til bake at jeg må snakke med foreldrene mine og bla bla bla...Men jeg kjenner foreldrene mine godt nok og vet at da ville moren min blitt enda mer sint og hun hadde blitt sur hvert eneste år, til hennes siste dag...Nå orker jeg ikke å bo hjemme mer. Moren min kaster ikke vaser og slik på faren min, slik som noen velger å gjøre. Men det går psykisk inn på meg. Blir utrolig sliten av det. Vet at noen flytter på hybel når de begynner på vgs, men hvem betaler da? (hvis det ikke er langt fra hjemmet og i samme by). Vurderer dette, men da hadde nok moren min blitt enda surere og sagt at det var jeg som trengte hjelp siden jeg tenkte slik. Orker ikke mer av kranglingen. Hva skal jeg gjøre? Hilsen frustrert jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15!


Ut i fra det du du skriver høres det ut som dine foreldre trenger hjelp til å løse de problemene de har. Du sier at du ikke kan si dette til dem. Er det noen andre som kan gjøre dette for deg? Kan det være lærer, sosiallærer eller helsesøster. Det er også mulig å ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. De har lege og noen ganger psykolog og psykiatrisk sykepleier i tillegg.

 

Det fleste som flytter hjemmefra for å gå på vgs gjør det fordi de må da det ikke er skole i nærheten eller er flyttet hjemmefra av barnevernet. Barnevernet er de eneste som kan flytte barn ut av hjemmet mot foreldres vilje. Skal du flytte på annen måte må foreldrene samtykke i dette. Det er foreldre som er økonomisk og juridisk ansvarlig for sine barn til de er fylt 18. I tillegg til dette er det mulig å ta opp studie lån. Flytter du mindre enn 40km unna hjemmet har du ikke krav på borteboerstipend.

 

Klarer ikke dine foreldre å skåne deg fra kranglingen er dett kanskje en sak for barnevernet. Er hjemmeforholdene skadelig for deg bør barnevernet gripe inn. Du kan selv ta kontakt med barnevernet der anonymt eller på akutt telefonen 116 111.

 

Håper dette er svar på det du lurte på.

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om vanskelige ting i hjemmet?

Hvorfor må foreldre til mekling før skilsmisse eller separasjon kan bringes for fylkesmannen, dersom de har barn under 16 år?