Hopp til hovedinnholdet
Jente 16 år
 

Spørsmål

Foreldrene mins skiltes da jeg var 3 år gammel, jeg har bodd hos moren min hele tiden og har hatt lite kontakt med faren min. Jeg møter han ca 3 ganger i året. Vi har hatt store problemer med at han har prøvd å lure seg unna barnebidrag og alle slags birag på andre måter. Han har også sluttet å ta telefonen når mor ringer, og svarer heller ikke på meldinger. Dette gjør det veldig vanskelig når vi skal få nye pass, ta ut penger i banken, eller når vi skal gjøre andre ting vi trenger begge foreldrenes underskrift til. Er det noen lover mot ting som dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det fremgår av barneloven § 34 annet ledd at foreldre som skiller seg kan avtale hvorvidt de skal ha foreldreansvaret sammen eller om en av dem skal ha det alene.

 

Det er derfor en mulighet at foreldrene dine avtaler at moren din skal ha foreldreansvaret alene, dersom faren din ikke ønsker å samarbeide om dette.

 

Dersom foreldrene dine ikke blir enige om hvem som skal ha foreldreansvaret kan moren din reise sak om dette for retten etter barneloven § 56.

 

Når det gjelder spørsmålet ditt om barnebidrag fremgår det av barneloven § 67 at forelder som ikke bor sammen med barnet plikter å betale barnebidrag. Dersom det er problemer med bidragsordningen mellom foreldrene dine kan moren din kreve at innkreving og formidling av bidraget skal gå gjennom NAV Innkreving. Innkreving er gebyrfritt. Ta kontakt med NAV dersom dette er aktuelt.


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om religionsfrihet?

Hva er de to hovedalternativene for konfirmasjon i Norge?