Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å bruke avføringspiller for å slanke seg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år snart 16. Jeg har lenge gått på avføringspiller for å bli tynnere, for jeg hørte nemmlig at en venn gjorde det og hun gikk ned så utrolig mange kg at det er nesten skremmende! Men, det jeg lurer på er.. det er vell ikke noe spiseforrstyrrelse det vell? At jeg tar avføringspiller hverdag.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å bruke avføringstabletter som slankemiddel er slett ingen god ide.  Det kan få alvorlige konsekvenser for kroppen.   De fleste vet nok ikke hvor farlig dette kan være, mens andre gjør nok dette med kalkulert risiko, og det blir en del av mønsteret i en spiseforstyrrelse.


Avføringstabletter virker ved å stimulere tarmtømmingen. Lang tids bruk av slike midler kan skade tarmene, slik at de ikke fungerer normalt og man får problemer med normal fordøyelse og avføring senere. Dette er en viktig grunn til å ikke misbruke avføringstabletter.

Misbruk av avføringsmidler har også andre alvorlige effekter. Kroppen tar ikke opp den næringen den trenger og i tillegg tappes den for væske og viktige mineraler. Vanlige tegn på misbruk av avføringsmidler er muskelsvakhet, tørste, magesmerter, væskeansamlinger, skjelettsmerter og diaré. For lite kalium, hypokalemi, kan også være en svært farlig effekt. Dette kan blant annet føre til nyreskader og alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.

 

Jeg vil sterkt oppfordre deg til å slutte med bruken av disse avføringsmidlene med en gang. 

 

Jeg vet ikke om du har behov for å slanke deg.  Om du har det bør du heller gjøre det ved å øke aktivitetsnivået ditt.  Altså trene mer.  Evt. legge om kosten noe.  Du kan for eksempel gå til helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom og få råd. 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om kriminalitet?

Hva er en Ungdomskontrakt?