Hopp til hovedinnholdet
Jente 15 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine skal skille seg og jeg har det helt jævlig. Jeg skal bytte skole, flytte vekk fra broren og faren min og må selge hesten min fordi jeg ikke kan ha den der vi skal bo. Akkurat nå sliter jeg med å takle alt dette, og er mye alene. Jeg vil egentlig snakke om det, men det er ingen jeg kjenner som har det sånn som meg akkurat nå og vennene mine forstår ikke hvordan jeg har det, de er bare lei seg og trøster meg fordi jeg skal flytte og bryr seg minimalt om at foreldrene mine skal skille seg, så jeg føler meg helt alene. Jeg må trøste mamma fordi hun gråter hele tiden, hun trenger at jeg er der for henne og sier at alt går bra. Jeg tror jeg trenger henne like mye, men sier det ikke til henne. Jeg vil bare at hun skal ha det bra. Jeg klarer ikke sove om natten, spiser kjempelite, er sliten hele tiden, er sint og lei meg og er deprimert. Alt skjer på en gang, og jeg er kjempeforvirret. Jeg skulle ønske jeg kunne fikse alle problemene. Mamma og pappa skiller seg bare fordi de kranglet om alt mulig, og nå er de vel ”venner”, men det gjør så jævlig vondt, både for meg, mamma, pappa og broren min. Hvordan skal jeg takle dette, og hvor lang tid tar det før ting blir lettere? Hvem skal jeg snakke med alt om?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Klart du har det forferdelig når foreldrene dine skal skilles, og du må flytte, selge hesten, og begynne på ny skole.
Det er store endringer i livet ditt- det er både trist, vondt og vanskelig. Du skriver at du må trøste mamma som er lei seg. Det er nok godt for mamma at du er der og trøster, men du skal også ha trøst og omsorg. Du er barn og foreldre skal være der for barna i slike situasjoner selv om de har det strevsomt selv. Prøv å fortell det til mamma.
Du spør hvor lang tid du kommer til å ha det så vondt. Det er ikke lett å si hvor lang tid det tar for deg. Det som er sikkert er at du nå er i sjokk og fortvilelse, og det er slik det er for alle i lignende situasjoner. Du skriver at du vil snakke med noen, og det er bra. Det er viktig å snakke med noen, det hjelper å få sagt ting høyt, det er med på å rydde litt i tanker og det vonde slipper taket etterhvert.
Så du har rett når du tenker at du trenger en å snakke med. Jeg synes du skal tørre å fortelle det til dine foreldre. Men du trenger nok også noen andre som kan lytte til deg. Hvis du har noen andre voksne i familien, en lærer eller helsesøster så gå til de. Uansett må du prøve å finne noen som kan hjelpe deg slik at du finner en voksen du har tillit til. Det finnes noe som heter familiekontor- dit kan du og foreldrene dine gå sammen. Der får dere alle hjelp til å snakke sammen og bearbeide det dere står i.
Hvis du liker å skrive er det også en fin måte å lette litt på alt som er i hode, tanker og følelser: skriv det ned.
Jeg ønsker deg lykke til- finn en voksen og snakk med. Du får det lettere etterhvert- det er jeg sikker på...
Hilsen Familieterapeuten
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om frivillig arbeid?

Kan man jobbe frivillig utenfor Norge?