Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har jeg egentlig? Hvor gammel må jeg være for å selv kunne bestemme hvor jeg skal bo?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år. Foreldrene mine er skilt, og det er delt foreldrerett. Mamma har en samboer, mens pappa er singel. Jeg vil helst bo sammen med mamma, og dette er greit for mamma og samboeren, men pappa klarer ikke godta dette. Hvis jeg nekter å komme til han, truer han med å ringe politiet for å få meg til å komme til han. Jeg vil virkelig ikke være hos han. Vi krangler også utrolig mye, noe vi har gjort lenge, så blir ikke noe særlig trivelig å være hos han. Hvilke rettigheter har jeg egentlig? Hvor gammel må jeg være for å selv kunne bestemme hvor jeg skal bo?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Beklager at du har ventet på svar!


Barneloven legger opp til at foreldre skal bli enige i hvor barn skal bo etter de går fra hverandre. Den sammen barneloven sier at barn skal høres i spørsmål om hvor de vil fra de er 7 og deres mening skal legges særlig vekt på fra de fyller 12. Dette innebærer at selv om du i og for seg ikke kan bestemme hvor du vil bo så skal det veldig mye til at du ikke får lov å bestemme selv likevel.

 

Politiet kommer IKKE til å komme å hente deg med tvang til samvær. Hvis ikke faren din egentlig vet dette vil han få beskjed om dette fra politiet dersom han velger å ringe dit. Det han sannsynligvis vil få beskjed om er at han må ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. Han får beskjed om å begjære mekling, et eller flere møter mellom dine foreldre i den hensikt at de skal bli enig om bosted og samvær. I denne sammenhengen kan du kreve å bli hørt. Dersom de skulle gå til retten om dette har du i hvertfall krav å å bli hørt. Det skal da mye til at du ikke får bo hos moren din dersom det ikke er andre grunner for at du ikke kan bo hos moren din.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse