Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så lei meg for at foreldrene mine er skilt

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17 år. i Mai i fjor fortalte foreldrene mine at de skulle skille seg. men samme dagen bestemte dem seg om å ikke gjøre det. eller pappa bestemte seg, for det er han som ville skille seg. etter dette skjedde så begynte jeg å late som ingenting skjedde her hjemme, jeg snakker ikke med venner om det. jeg prøvde å snakke med en dame på skolen, men henne sa bare at dette er en helt norman situasjon. og at det kommer til å gå bra med meg. men det går ikke bra, jeg går igjennom den samme dagen om og om igjenn i hode mitt. jeg er fortsatt på den dagen, jeg kommer ikke over det. jeg gråter mye, for det går ikke så bra hjemme ogsånnt... jeg lurte på om det er normalt å gå inn i deprasjon pga dette?, altså det er flere ting som har skjedd. men jeg har gått inn i deprasjon før. men jeg føler at det er rart å bli deprimert bare pga at foreldrene mine egentlig skulle skille seg. men det jeg er redd for er at det skal skje igjenn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kjære unge jente på 17 år.

Du forteller at du er blitt veldig redd etter at foreldrene dine sa at de kom til å skille seg, men så gjorde de det ikke likevel. Og denne dagen har du vanskelig for å glemme, du forteller du gråter mye, for det går ikke så bra hjemme.

 

Det er ikke vanskelig å forstå at du er lei deg og redd, og derfor er det så veldig bra at du sier ifra om hvordan du har det!

 

Aller først tenker jeg at foreldrene dine bør få vite at du ikke har det godt og at du er blitt så redd etter at de sa de skulle skilles. Hvis du tenker at de ikke vil høre på deg, så trenger de likevel å få vite det. Er det vanskelig å si ifra, så kan du skrive til dem, eller vise dem dette du har skrevet her.

 

Kan de ikke hjelpe deg, så snakk med andre, en person som du stoler på og som er hjelpsom. Kanskje helsesøster, en lærer eller en annen i familien din?

 

Og så har jeg en viktig melding til deg: alle barn og ungdommer blir redde når foreldrene truer med skilsmisse. Det er helt normalt, men veldig vondt.

 

Når foreldrene skjønner hvordan barna har det, så reagerer de forskjellig. Noen foreldre vil ikke høre fordi de blir redde selv, de får dårlig samvittighet eller de vet ikke hva de skal gjøre for barnet sitt. Men – alle barn og unge har rett til å si fra!  Det vil jeg du skal vite.

 

Og det finnes hjelp andre steder også. Det finnes familievernkontorer som hjelper familier, foreldre, barn og unge med dette som du forteller om. Du kan be mamma og pappa om å bli med deg på et familievernkontor. Hvis du ikke tør å spørre dem om det, så kan du selv bare ringe et slikt kontor i nærheten av der bu bor. Det har du lov til! Og der vil de høre på deg, de har truffet mange barn og unge som har hatt det slik som deg.

 

Du har fortalt noe svært, svært viktig – og det betyr også at du har mot til å fortelle videre til noen. Si det til familievernkontoret. De vil forstå og høre på deg.

 

Lykke til, unge jente!

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse