Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil skilles, og jeg er fortvila.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei for snart 2 uker siden fikk jeg vite at foreldrene mine skulle skille seg. jeg har ikke snakket med dem på nesten to uker, jeg greier nesten ikke ha en normal samtale med dem. bare noen spørr meg om det går bra med meg begynner jeg bare å gråte. foreldrene mine har sakt at jeg ikke skal si det til noen enda. men det er noen i klassen min som vet det. jeg vet virkelig ikke hvordan jeg skal komme meg over det. jeg greier ikke gjøre noen ting, jeg orker ikke gjøre noen ting. jeg vil ikke være med ut med vennene mine, jeg finner alltid på en unnskyldning for at jeg ikke kan være med. jeg føler virkelig ikke for å være hjemme, i hvertfall ikke nå. pappa har ikke flyttet ut enda, jeg vet ikke når han skal det heller. jeg spurte han en dag hvorfor? hvorfor han ville skille seg fra mamma. da sa han bare at det er avansert. jeg føler jeg fortjener et bedre svar? jeg fortjener det ikke sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 17,

Det kan høres ut som du fikk et sjokk da foreldrene dine sa de skulle skilles? De reaksjonene du beskriver høres ut som sjokkreaksjoner.

 

Når en slik melding kommer uventet er det nesten som å havne i et  følelsesmessig jordskjelv. En skilsmisse kan ofte være vel så tøff å forholde seg til for ungdommer som for små barn. I vårt samfunn er det de unge som skal gå ut av hjemmet, mens foreldrene skal bli igjen og kunne være en trygg havn å vende tilbake til, - og så skjer det motsatte ved skilsmisse, mamma eller pappa går.

 

Akkurat nå er situasjonen litt uklar. Mamma og pappa har snakket om skilsmisse, ingen har flyttet ut, - og de vil enda ikke fortelle deg noe om bakgrunnen. Kanskje må du vente litt, til de klarer å handle på sin beslutning? Eller, - du kan vise dem brevet ditt til ung.no og mitt svar? Eller du kan skrive et brev hvor du forteller hvordan dette innvirker på ditt liv, og be om at de forteller deg hvordan hvordan rammene rundt ditt liv skal være i fremtiden?

 

Som 17- åring bør du også delta i samtalene om hvor du skal bo. Du har ikke krav på å få vite grunnene til dine foreldres skilsmisse. Men du kan be om å få en forklaring - fordi du trenger det for å kunne akseptere og forstå. Ungdommer tenker selvfølgelig ikke på at foreldre er mer enn foreldre, - at de nettopp av hensyn til barna har utsatt å gå ut av et ekteskap. Det kan være mange grunner, - eller som din pappa sier "avansert". Kanskje klarer han ikke å sette ord på det enda?

 

Akkurat nå har du det veldig tøfft og det kjennes som jorden har forsvunnet under føttene dine. Min erfaring er at etterhvert som tiden går og rammene rundt fortsettelsen av livet avklares, blir det mulig å akseptere situasjonen og få en ok relasjon til sine foreldre.

 

Gråt du - og vis foreldrene dine at dette går inn på deg. Etterhvert vil du bli sinna på dem, og pendle mellom fortvilelse, sinne og angst for fremtiden. Så vil det komme en periode hvor du kanskje anklager dem og etterhvert distanserer deg fra dem. Så vil du etter som tiden går mer og mer akseptere den nye livssituasjonen og kunne ha det ok med den. Dette er "oppskriftsboka" for krise - foreldrene dine skal gjennom mye av den samme prosessen. Det kan bli turbulent for dere alle, men stol på livet, du kommer deg gjennom dette og vil høste viktige erfaringer. Blir det helt umulig å snakke med foreldrene dine, eller ulykkelighetsfølelsene tar overhånd, be om at dere sammen får en time på familievernkontoret (www.familievernkontor.no).

 


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse