Hopp til hovedinnholdet
Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Mamma og Pappa skal endelig skille seg. Jeg tror det er bra, det er best for dem og oss barna, og det er mye innviklinger i dette om hvorfor og mye som har skjedd osv. Jeg føler mama og pappa går bak ryggen på hverandre og snakker med meg på tomandshånd og ikke tremandshånd slik det skal gjøres. Jeg vil bo hos pappa, fordi jeg klarer å snakke med han, være ærlig og være uenige uten og krangle. slik er det ikke med mamma, jeg tørr ikke og si imot henne, jeg nikker bare osv. jeg blir utrolig såret over hvordan hun oppfører seg mot meg, og har sterkt personlig og trygghetsbehov for og bo hos pappa. Men mamma sier det er helt idiotisk osv, og jeg er helt fortvilet! Jeg vil at noen andre skal snakke med de for meg, en mellom mann/meklingsperson av en type.. Hvor kan jeg gå for og få hjelp? jeg vil IKKE gå til en plass for å så få vite "du må snakke med de å prøve og ordne det selv" hadde det funket, så hadde jeg ikke kommet meg inn på denne siden. jeg trenger en person som jeg kan fortelle alt til, en fagperson som deretter kan få løst mine problemer og oppfylt mine ønsker ovenfor boforhold. Hvor kan jeg få slik hjelp? (trondheim)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 16.


Huff da, det er ikke greitt og ikke bra når foreldre ikke klarer å skille mellom foreldrerollen og skuffelsen, sinnet og bitterheten de har overfor hverandre i en skilsmisseprosess. Jeg forstår veldig godt at du både blir fortvila og sinna av det, og at det er vanskelig å sette grenser for begge to når de "betror" seg til deg. Du blir satt i en loyalitetskonflikt som barn/unge ikke skal være i.

 

Du sier "vi barna". Det gjør at jeg tenker at du også har yngre søsken? Og da SKAL dine foreldre gå til foreldremekling (lovbestemt) før de kan få separasjon. De må bestille mekling på Familievernkontoret i den byen dere bor (bufetat.no/familievernkontorer). De kan bestille en gratis time, uansett om de allerede er ferdig med meklingen, hvor du også er med, og hvor du ber meklingsmannen/damen om å fortelle dem om disse reglene. Kanskje du kan vise mitt svar, som en start?

 

Du er 16 år - og ikke omfattet av meklingsordningen. Nettopp fordi lovgiverne har ment at 16 åringer skal bestemme selv, ikke bli bestemt over. Så hvis dine foreldre ikke blir enige, er det din mening som skal telle mest, - hvis da ikke pappa er uegnet som omsorgsperson (slik ville en dommer tenkt - hvis saken kom til retten). Men - så er det også spørsmål om forholdet ditt til dine søsken, hvor langt unna pappa skal bosette seg etc etc. Du kan også ringe familievernkontoret og be om at du får en time sammen med foreldrene dine.

Kanskje du skulle skrive et likelydende brev til dem begge, bruk dette eller finn dine egne ord: "Kjære mamma og pappa. Jeg vet dere har det vanskelig med skilsmissen. Det har jeg også. Det er  en krise for oss ungene også, selv om jeg egentlig er lettet for at dere skiller dere etter mange års uro. Jeg trenger at dere nå slutter begge to å fortelle meg ting om den andre. Jeg vil ikke vite om det dere er skuffet, sinna og fortvila over. Jeg vil ikke skuffe en av dere, men det blir jeg nødt til, fordi jeg ikke kan deles i to. Jeg vil ha et fast bosted, men vil opprettholde kontakten med den andre av dere. Jeg vil ha foreldre som forstår at jeg er 16 og derfor kan bestemme selv hvor jeg vil bo når dere nå skilles. Jeg velger da ut fra hva som er best for MIN livssituasjon. Det er ikke fordi jeg tar parti med den ene mot den andre. Jeg er glad i dere begge. Hilsen deres datter (navn)"

Du må selv bestemme om noe av det jeg skriver er til nytte for deg. Lykke til i alle fall.
Med vennlig hilsen


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse