Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett lov til og bo på hybel? har jeg penger til det!!?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16 år. min mamma og pappa skiltes når jeg var 6-7. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne , så jeg bare starter et sted. Jeg bor nå fast hos pappan min, vil ikke ha noe som helst kontakt med mamma pga min stefar. Han er frekk mot meg når mamma ikke er der, han plager meg/erter meg når jeg har venner på besøk og jeg er redd for han når han blir sint. Mamman min mener også jeg har veldig store problemer med meg selv, hun har sendt meg til psykolog, helsesøster og nå har hun bestilt time hos barneværnspedagog på BUPA. Jeg har ikke problemer, jeg gråter som en helt normal tennåringsjente gjør, jeg har det fint med venner og det er ikke noe ille som plager meg .. men mamma tvinger meg til og byne på antidepresiva eller noe greier fordi hun trur jeg trenger det. sist jeg var hos hun (ca en mnd siden) spørte hun meg om jeg var så deppa at jeg ville ta mitt eget liv. Mamman min er også veldig veldig overbeskyttende.. jeg får ikke lov og overnatte hos gutter /jenter før hun kjenner foreldrene godt og vet 100% hva vi skal/ ikke skal gjøre.. når jeg gikk i 9 klasse fikk jeg så vidt lov til og overnatte hos jenter fordi vi kunne snakke om sex, røyke og drikke alkohol. Hun forselsbehandler også meg og mine søsken.. Jeg har to minde søsken ei på 13 og ei på 6. hun som er 6 år er mamma og stefaren min sin.. De får klær og leker i et kjør... jeg må omtrent kjøpe det jeg trenger selv.. Jeg vet jeg er gammel nok til og forsørge meg selv. men mamma skal fortsatt hjelpe til. Min pappa tvang mamma til sex, dette er grunnen til skilsmissen.. de vet ikke at jeg vet dette (jeg leste et brev på mamma sin data osm hun hadde sendt til pappa) så jeg er ikke helt 100% trygg med bo hos han... ikke fordi jeg trur han kommer til og ordne meg meg eller noe.. men jeg syns det er forferdelig ekkelt og tenke på at min egen far kan ha gjort noe sånt... Pappa mener også¨at jeg skal bli venn med mamma og være mere der.. men det er ikke noe jeg vil.. Og når jeg ikke vil ha no serlig kontakt med henne så vil ikke hun hjelpe til noe med penger til det jeg trenger.. pappa blir ofte sint når jeg gråter.. han mener det ikke er nødvendig, at det bare er noe tull... Jeg har en jobb som hjelpetrener på turn.. tjener 75 kr timen og jobber 4 timer i uken.. denne jobben har ferie når skolen har fri så det er ikke akkuratt veldig godt med jobb/penger og få der.. jeg må nok kanskje slutte også fordi jeg har en feil i begge bena mine og kan ikke lære bort det jeg skal.. det jeg lurer på er.. Har jeg rett lov til og bo på hybel? har jeg penger til det!!? og kan jeg bestemme selv hvor mye kontakt jeg vil ha med mamma og pappa..? og hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

 

Dette høres veldig vanskelig ut for deg. Det aldri lett når en ikke kan snakke med sine foreldre. I følge barneloven er det foreldrene dine som har det juridiske og økonomiske ansvaret for deg til du er 18år. Dette vil si at dine foreldre må gi deg tillatelse til å flytte hjemmefra. Du kan heller ikke skrive under en leiekontrakt for du er 18. Du må også dine foreldres samtykke for å disponere pengene dine.

 

Uti fra det du beskriver tjener du ikke nok til å forsørge deg selv selv om du skulle ta opp studielån. Når du er under 18 må dine foreldreskrive under på alle lånesøknader. Det beste er om du kunne prøve å snakke med dine foreldre om hvordan du har det igjen. Det kan være en ide å få hjelp til å snakke med foreldrene dine. Det høres kanskje lettest å snakke med faren din igjen. Du kan også prøve å få hjelp fra noen andre.

Det kan  være god hjelp i å snakke med helsesøster, lærer eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted. Der har de lege, helsesøster, ofte har de også psykiatrisk sykepleier eller psykolog i tillegg. 

 

Håper at dette kan hjelpe deg!Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse