Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg snakke med mamma uten å ødelegge ekteskapet hennes?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Foreldrene mine skilte seg da jeg var seks år, noe som var ganske vansklig for meg og mine tre søsken og takle. Vi ble igjen hos pappa, men besøkte mamma 2 ganger i månden. Pappa jobbet nesten hele tiden, så vi hadde ikke mye tilsyn av voksene og det førte til at vi gjorde veldig mye vi egentlig ikke hadde lov til. Pappa synes også at det var lettere og la oss få viljen vår enn og ta opp krangelen med oss, så jeg fikk det ofte som jeg ville. Da jeg var 8år ble pappa og mammaen til bestevenninna mi kjærester, men pappa sa ikke noe til oss barna, så jeg fikk høre det av noen andre på skolen. Han pratet minimalt med oss barna. Søstera mi visste heller ikke noe, men en dag hun kom hjem fra skolen satt den nye stemora vår på stua mens pappa jobbet, og presenterte seg som "stemor". Vi ble ganske overrasket. Etter et år eller noe giftet de seg og "stemor" og dattera hennes flyttet inn til oss. Jeg og "stemor" gikk ikke gått overens og kranglet hele tiden. Da jeg var 15år fortalte hun meg at hun var dritt lei av meg og ikke ville ha noe med meg og gjøre. Hun ville ikke se meg mer. Forholdet mellom oss ble ikka akkurat bedre av det! Jeg prøvde og snakke med en lærer om det, men problemet var at stemora mi jobber i barnevernet så det var jo ingen som trodde på noe av det jeg sa. Pappa bare overså meg og lo når stemora mi sa at hun ikke ville ha noe med meg å gjøre. Ting forverret seg og det endte med at pappa og stemora mi skillte seg fordi hun ikke orket meg, og pappa var veldig lei seg. Jeg fikk selvfølgelig veldig dårlig samvittighet ovenfor pappa, men var samtidig glad for at de ble skilt. Mamma har også giftet seg på nytt, med en som er mye eldre. Han er på grensen til alkoholiker, og er ikke så snill hele tiden. Når vi reiser på turer uten han, sitter mamma og gråter hele tiden fordi han er så slem mot henne. Hun vil ikke skille seg fra han alikevel. Hun vet om alt som har skjedd mellom meg og eks-stemora mi, og sier at hvis det blir sånn mellom meg og stefaren min, eller om noen av oss barna ikke liker han, så vil hun gjøre det slutt med han. Jeg liker han ikke i det heletatt, og han snakker stygt om mamma når hun ikke er tilstedet. Jeg har ikke sagt noe om hva jeg synes om han til mamma, for jeg vil ikke ødelegge ekteskapet hennes sånn som jeg gjorde for pappa. Har du noen tips til hvordan jeg kan komme overens med stefaren min, eller hvordan jeg kan snakke med mamma om det uten og ødelegge alt for dem? Hilsen jente 17år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det høres ikke ut som om hverken du eller moren din har det så bra sammen med stefaren din. Ekteskapet mellom moren din og stefaren din er ikke ditt ansvar.

 

Du står fritt til å snakke med moren din. Du kan fortelle henne hvordan du har det, og at du er redd for å ødelegge for henne. Du kan også fortelle henne at du ikke har det bra med stefaren din og at han snakker stygt om henne. Du skal ikke behøve å tåle at en vosken du bor sammen med er alkoholiker. Så er det moren din som må avgjøre om hun skal fortsette å være sammen med ham, eller skille seg. Uansett hva hun bestemmer seg for, er det ikke ditt ansvar!

 

Når det gjelder faren din og stemoren din synes jeg det virker usannsynlig at du skulle være grunnen til at de skilte seg. Det er nok mer komplisert enn som så. Og selv om det skulle være slik, synes jeg at det er uklokt av de voksne å legge skylden på deg. Du har ikke bedt om nye steforeldre. Det er de voksne som må ta ansvaret når de bringer nye partnere inn i livet til barna sine. Snakke med foreldrene dine, fortell dem hvordan du har det. De voksne må være voksne og ta sine avgjørelser. Det er moren og faren din som skal passe på at du har det bra. Ikke omvendt!

 

Hvis du ønsker hjelp av en terapeut til å snakke med foreldrene dine, kan du ta kontakt med familievernkontoret. Terapeuten vil forsøke å hjelpe dere å forstå hverandre. Nærmeste familievernkontor finner du på bufetat.no. Tilbudet er gratis. 

Vennlig hilsen

Relasjonspsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse