Hopp til hovedinnholdet

Pappa aksepterer ikke at mamma har ny kjæreste, hva med konfirmasjonen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem, at jeg tenker alt for mye på fremtiden. Jeg bekymrer meg for alt som kommer til å skje de to-tre neste årene, og klarer ikke å leve her og nå. Jeg er "skilsmissebarn", og søsteren min skal konfirmeres om 2, 5 år, noe jeg gruer meg ekstremt mye til. Grunnen er at mamma og pappa klarer ikke å samarbeide superbra sammen, men nok til at de fikk til en utrolig fin konfirmasjon for meg. Nå har begge nye kjærester, men pappa er fortsatt imot at mamma skal ha ny kjæreste, samtidig som om han tillater seg selv å ha det. Pappa har enda ikke møtt kjæresten til mamma (etter 5 år), og jeg tenker da at i forhold til konfirmasjonsplanlegging kommer det til å bli helt forferdelig når mamma og pappa skal diskutere om den nye kjæresten skal komme i konfirmasjonen eller ikke. Jeg tenker på dette hver dag, og i verste fall klarer jeg ikke å spise eller være på skolen fordi jeg blir helt utslitt og redd av å tenke på dette. Jeg synes bare så utrolig synd på mamma som står oppi dette og ikke har gjort noe galt :( Det er jo lov at hun har ny kjæreste, men pappa aksepterer det overhodet ikke. Jeg er så redd, og står midt oppi det. Jeg er for tiden i utlandet for å gå 2.året videregående, og vil virkelig nyte dette året og ikke tenke på hva som kommer til å skje hjemme de neste årene. Jeg proover å trooste meg selv med at mye kan forandres på litt over to år. Har du noen tips til meg? Hadde blitt utrolig takknemlig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiSkjønner godt at dette plager deg og at du er redd for hvordan dette skal bli. Du har nok rett i at mye kan skje på litt over to år. Men her og nå tenker du mye og det høres ut som dette gir deg stor uro.

 

Jeg tenker at når man står ovenfor noe så stort som konfirmasjon så må foreldre i god tid legge en plan for hvordan man skal løse eventuelle vanskeligheter. Særlig gjelder dette vanskeligheter i relasjoner mellom de menneskene som skal komme.

 

Legg merke til at jeg skriver at det er foreldre som skal legge en plan for dette. Det betyr at du kan legge ansvaret over på dem.

 

Jeg vil anbefale deg at du sier til mamma og pappa at dette plager deg veldig. Spør om de kan være så snille å fortelle deg hvordan de har tenkt å løse dette. Si videre at du vil vite om de tenker at alle 4 skal komme i konfirmasjonen og hvordan de som voksne skal forholde seg til hverandre da. Må pappa akseptere dette innen datoen for konfirmasjonen eller klarer han å gjennomføre en slik dag for din søster sin skyld selv om han ikke "godtar" at din mor har kjæreste.

 

Det er også lov å tenke at hvis det ikke er gjennomførbart at alle 4 er til stede så er det foreldrene dine som er de viktigste voksenpersonene for søsteren din denne dagen. Da må kanskje nye partnere finne seg i å ikke være tilstede akkurat da. Men la det ikke være noe tvil om at jeg syntes først og fremst at din far burde legge egne følelser til side i konfirmasjonen slik at dere alle kan få en fin dag.

 

Hvis foreldrene dine ikke gjør noe med dette på egen hånd, kan du be de ta kontakt med et familievernkontor. De kan hjelpe foreldre med slike situasjoner som du beskriver. Ditt nærmeste familievernkontor finner du på www.bufetat.no.

 

Du har all mulig rett til å si fra til foreldrene dine at dette ikke er en god situasjon og kreve at de løser opp i noe som gjør at du har det vondt. Det er ikke meningen at du skal bruke tankene dine på dette.

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse