Hopp til hovedinnholdet

Redd for å miste pappa sin kjæreste.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Mamma og pappa er skilt, og de bor hver for seg. Mamma har ny samboer, og pappa har ny kjærste. Før hadde pappa en kjæreste, men de gjorde det slutt fordi de ikke klarte og sammareide. Jeg ble veldig lei meg, fordi jeg hadde blitt veldig glad i henne. Nå har pappa ny kjærste, men jeg er redd for å komme for nære henne, tilfelle han skal gjøre det slutt med henne også. Pappas humør svinger veldig, og han kan lett bli sur eller furten hvis jeg sier noe han ikke liker. I skrivende stund har jeg lagt meg tidlig for å unngå pappas sure humør. Jeg er redd han skal ødelegge med den nye kjærsten sin også, slik han var med på og ødelegge det forrige. Jeg har ikke hatt det så lett de siste mnd etter sommeren pga en ulykke i sommer, og en venninde av meg som døde på Utøya. Jeg føler at pappa ikke tar noe hensyn, og at han bare tenker på seg selv. Jeg er glad i pappa, men begynner også å bli glad i kjærsten hans. Jeg orker bare ikke og "miste" en person til... Hva skal jeg gjøre?:/ Klem f

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiSå trist å høre et du har opplevd mange tap i det siste.  Først pappa sin tidligere kjæreste som du ikke har kontakt med lenger(slik jeg tolker deg) og en venninne som døde på Utøya.

 

Det er ikke noe rart at du kanskje blir ekstra redd for å miste noen igjen etter å ha erfart og kjent dette på kroppen slik som du har.

 

Dessverre er det vanskelig å være sikker på at forholdet varer for alltid når voksne går inn i et kjæresteforhold. Skjønner godt at du er litt skeptisk til å knytte deg for mye til en ny når du vet hvor vondt det er å plutselig ikke ha den personen der lenger. Det er sikkert også en litt maktesløs følelse at du ikke kan påvirke hvordan det blir i framtiden heller. For det kan du ikke.

 

Det jeg tenker kan være viktig for deg framover er at du er trygg på at du får vite det du kan vite. Med et mener jeg at du og pappa burde snakke sammen om den frykten du sitter med rundt dette. Og han må forplikte seg til å informere deg hvis noe skulle være i ferd med å skje med den nye kjæresten slik at du kan få tid til å forberede deg.

 

Du skriver at pappa ikke har så godt humør om dagen og at han ikke tar noe hensyn til deg. Slik jeg tolker det da så snakker dere ikke så godt sammen.

 

Dette kan dere få hjelp til på et familievernkontor. Eller du kan ta kontakt med helsesøster. Hun kan både snakke med deg og pappa eller deg alene og i tillegg hjelpe til å eventuelt foreslå for pappa å ta kontakt med familievernkontoret. Ditt nærmeste familievernkontor finner du på www.bufetat.no

 

Familievernkontoret kan også være et sted hvor de som er i kjæresteforhold kan gå å få hjelp hvis det ikke går så bra mellom dem.

Dette kan du jo foreslå for pappa.

 

Når det gjelder det å ikke tørre å bli glad i pappa sin nye kjæreste er det som sagt forståelig men det er vanskelig å gi deg noen råd om akkurat hva du skal gjøre i forhold til det. Da måtte jeg visst mye mer om situasjonen.

 

Men generelt ville jeg nok råde til at du ikke skal være redd for å bli glad i noen, men at det er viktig å ha mennesker rundt deg som kan ta vare på deg og trøste deg hvis noe allikevel skulle skje. 

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten

 


 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse