Hopp til hovedinnholdet

Hvordan foregår en skilsmisse?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! enkelt og greit spørsmål: Hvordan foregår en skilsmisse? Er det bare sånn at man sier hade og flytter fra hverandre eller er det komplisert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiNår voksne velger å skille seg er det ofte slik at man har tenkt en stund på dette før man tar en avgjørelse. Noen ganger er det den ene som vil skille seg og andre ganger er begge enige om at dette er noe de ønsker.

Hvis det er slik at det er den ene som ønsker å skille seg så kan man det selv om den andre ikke vil.

 

I Norge er det slik i de fleste tilfeller at man først blir separert før man blir skilt. Man er separert i et år. Separert betyr egentlig at man har en slags prøvetid fra hverandre før man blir ordentlig skilt. Mammaer og pappaer kan for eksempel ikke gifte seg på nytt når man bare er separert.

 

Før man blir separert må foreldre møte til noe som kalles mekling hvis de har barn under 16 år. Her møter de en mekler som skal snakke med foreldre om hvor barna skal bo videre og hvor mye barna skal være sammen med hver av dem. Det er foreldrene som bestemmer dette, ikke mekleren. Mekleren skal bare sørge for at foreldrene finner gode løsninger for barna sine. Så kommer noe som er veldig viktig. Barn har rett til å uttale seg om hvor de vil bo og hva slags samvær de ønsker med hver av foreldrene. I barneloven står det at barnet skal få si sin mening når det er over 7 år, og at det skal legges stor vekt på hva barnet mener når det er over 12 år. Du har altså rett til at foreldrene dine hører på hva du ønsker. Allikevel er det foreldrene dine som til slutt bestemmer hvordan det blir. I barneloven står det også at jo nærmere du er 18 år jo mer kan du bestemme. Husk at du også har rett til å IKKE si hva du ønsker hvis du ikke vil.

 

Hvis ingen av foreldrene møter til en slik mekling får man ikke separere seg.

 

For å separere seg må foreldrene fylle ut et skjema som man får hos Fylkesmannen eller finner på nettsidene til Fylkesmannen. Man får dem også for eksempel på et familievernkontor.

 

Ofte er det slik at foreldre også må snakke om hvordan de skal dele, det vil si hvem som skal ha hva.  De må snakke om hvem som skal ha huset/leiligheten, og det man har av møbler og andre ting inne og ute. Andre eiendeler for eksempel bil og båt må de også ofte dele. 

 

Håper dette var til hjelp.

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse