Hopp til hovedinnholdet

Kan noen tvinge meg til en samværsordning jeg ikke vil ha?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Min far og mor skilte seg (Var samboere) for 2-3 år siden. På meklingskontoret ble mine foreldre enige om at det besøksordningen skulle være 40/60. 60 % hos mamma og 40 % hos pappa (under meklingen ble jeg aldri spurt om min mening BTW.). Grunnen til at det ble 60/40 var at partene var uenige, derfor kunne det ikke bli 50/50. siden min far ikke hadde noe sted å bo på det tidspunktet sa han seg enig med 60/40. Jeg syns ikke det. Jeg vil helst at det skal være 51/49. Min mor beholder hovedansvaret for meg men jeg er like mye hos mamma som pappa. Både jeg og min far vil ha det slik, men min mor vil ikke det. Vi har hatt noe heftige krangler om dette temaet, men vi blir aldri enig. Jeg syns det er feil at mamma skal da kunne bestemme hvordan besøksordningen skal være og bare drite i hva jeg og min far vil. Derfor har jeg blitt lei av å være uenig med min mor. Meklingskontoret har jeg mistet all tillit til ettersom at de aldri spurte om min mening selv om jeg var over 12 år (jeg vet at de ikke trenger, men i denne situasjonen syns jeg det burde vært nødvendig). Siden jeg er lei av å krangle med mamma om denne saken, vurder jeg å bare gå til pappa slik at det blir 51/49, men mamma "truer" meg da. jeg vet ikke hva hun truer meg. min far sier at uansett hvem hun går til er det ingen som vil "dra" meg ut av huset til pappa når jeg selv vil være der. Stemmer dette? Jeg er lei av å krangle med min mor om dette temaet, det enkleste nå er å handle istedenfor å krangle.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så trist å høre at du er i en slik situasjon. Skjønner godt at du er lei og at du vil at noe skal skje snart. Det høres ut som om du har kjempet lenge for å bli hørt.

 

Ut fra det du skriver høres det ut som om det foreligger en "vanlig" samværsavtale og ikke en dom fra retten på hvordan denne ordningen skal være for deg. Hvis det er en "vanlig" samværsavtale så stemmer det at ingen vil komme og "dra deg ut" av hjemmet til pappa uten at du vil det selv. Men det er viktig å huske på at det ikke er sikkert at det blir noe mindre krangling da.

 

Jeg forstår på deg at du ikke har noe tillit til meklingskontoret og jeg tolker deg da at du mener familievernkontoret. Det er synd at det har blitt slik. Meklere kan ikke høre barn hvis ikke begge foreldrene er enig i at barnet skal høres.

 

Min anbefaling til deg er allikevel at pappa tar kontakt med et familievernkontor. Be gjerne om å få en annen mekler enn sist. Mekleren vil fortelle både mamma og pappa hvilke rettigheter du har som 15 åring og du står ganske sterkt i følge barneloven til å bli hørt på dine ønsker. Det skal legges stor vekt på hva du mener og du bestemmer mer og mer jo nærmere du fyller 18 år.

 

Jeg legger ved en artikkel som handler om rettigheter ut fra barneloven som du kan lese.

 

Lykke til.

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten

  

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse