Hopp til hovedinnholdet

Pappa ville skilles og nå er alt bare trist hjemme.

Jente 16 år
 

Spørsmål

For nesten et år siden fortalte foreldrene mine meg (og søsknene mine) at de skulle skilles. Pappa hadde fått seg kjæreste, og forlot derfor mamma. Det var veldig tøft for oss alle, spesielt mamma. Og nå, nesten et år senere har ingenting forandret seg. Det er som om en negativ stemning har lagt seg permanent over huset, og ingen glede slipper igjennom. Jeg har flyttet ut og studerer et annet sted, men er hjemme i ferier, og hver gang jeg snakker med noen der hjemme høres det ut som om alt bare har blitt værre, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Mamma er såret og trist hele tiden, for hun er fortsatt glad i pappa, mens han er en dust og har ødelagt familien min. Jeg føler ikke jeg egentlig har noe sted å kalle hjemme lenger. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg vil ikke snakke med noen, for det hjelper ikke. Jeg vil bare at mamma skal bli glad, og at vi skal være en familie igjen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Kjære deg.

 

Det er en vanskelig og sår situasjon du og familien din har kommet i. Når en forelder blir forlatt av den andre forelderen på den måten som du beskriver tar det ofte tid før den forlatte blir "seg selv" igjen. Det er ofte en sorg man skal i gjennom fordi man på mange måter har mistet en man er glad i. Det å lære seg å leve uten den andre er en prosess som tar tid. I denne prosessen finnes det mange følelser som ikke er så lett å skjule for de menneskene man har rundt seg, heller ikke for barna.

 

Du skriver at du ønsker at mamma skal bli glad igjen. Det skjønner jeg godt. Jeg vil tro at du trenger mamma som den hun var før bruddet og at det er vanskelig å se henne så lei seg hele tiden. Det er ikke så rart at du ikke vet hva du skal gjøre.

 

Du skriver også at du ikke vil snakke med noen fordi du tenker at det ikke hjelper. Ut fra de du skriver tenker jeg at det er mamma som trenger noen å snakke med. Jeg vil anbefale deg at du snakker med mamma om at det er vanskelig for deg(og søsknene dine) at hun er så lei seg og at dette preger hele familien. Det er viktig å si til henne at du skjønner at hun er lei seg men at det er viktig at hun nå får litt hjelp til å komme seg gjennom dette på en ok måte.

 

Mamma kan snakke med noen på et familievernkontor. Deres nærmeste kontor finner du på www.bufetat.no. Det er gratis og hun får der snakke med en fagperson som kan mye om familieforhold, samliv og samlivsbrudd. Det er mamma sitt ansvar å ta tak i dette slik at hennes sorg ikke preger dere barna i lang tid framover.

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse