Hopp til hovedinnholdet

Mammaen min har skaffet seg ny kjæreste, er vanskelig

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har litt problemer med å være skilsmissebarn. Mammaen min har skaffet seg ny kjæreste, og jeg synes det er veldig vanskelig. Jeg får mye mindre oppmerksomhet enn før, og jeg hater å være 2. valget. Når jeg er syk så kommer hun ikke rett hjem fra jobb, men hun spiser med den nye kjæresten sin før hun kommer hjem. Jeg sitter ofte alene å spiser middag, og sitter ofte alene kveldene fordi mamma er ute med kjæresten. Og når først mamma er hjemme, snakker hun kun med kjæresten i telefonen. Jeg begynner å tro at jeg har gjort noe galt, fordi jeg får aldri oppmerksomheten hennes lengre. Jeg veit ikke om jeg orker det lengre, for det er så vanskelig. På meldinger så svarer hun nesten aldri, og hun ringer ikke tilbake når jeg har ringt. Å da er det tåpelige unnskyldninger som kommer tilbake, noe som jeg er temmelig lei av. Det har vært sånn i over 2 år nå, og det er vanskelig. Jeg bor annenhver uke til mor og far, og begynner også bli temmelig av å pakke bagen hver søndag. Det er så slitsomt! Jeg har fått lov til å prøve å bo fast til pappa, men jeg savner også mamma. Er det egentlig min feil at mamma og pappa er skilt? Er det min feil at jeg ikke får nok oppmerksomhet? Er jeg egoistisk når jeg tenker at jeg får mindre oppmerksomhet av mamma enn før? Er jeg en feil? Begynner og bli utrolig vanskelig dette nå. Og jeg vil ikke havne tilbake der jeg engang var. Da var jeg nesten innlagt på sykehus og hadde depresjoner og angstanfall. Jeg har fått hjelp siden da, men jeg er fortsatt redd. Det eneste jeg vil er bare å få litt mer oppmerksomhet av mamma. Jeg savner den hun engang var. Jeg savner mammaen min. Jeg liker ikke at en mann som krever så mye oppmerksomhet, går inn i mitt liv og tar nesten over rollen min. Jeg føler meg ikke så veldig mye verdt lengre, for jeg får ikke den oppmerksomheten jeg føler jeg selv trenger. Uff, er var det mye jeg.. Skulle ikke klagd over livet mitt når det er andre unger som har mye vanskeligere situasjoner enn meg. Men hovedspørsmålet mitt er; er det min feil? Jeg orker ikke dette opplegget mer. Jeg er lei. Beklager vis jeg er egoistisk. Eneste jeg trenger er bare litt oppmerksomhet. Jeg føler jeg gir så mye til andre, men får ikke noe tilbake. Jeg får bare skuffelser tilbake. Jeg er lei av skuffelser. Har fått så mye av dem, at jeg nesten ikke har forventninger til mamma lengre. Jeg er redd. For at jeg skal miste mamma helt. Kutte ut kontakten med hun. Uff. Nå er jeg egoistisk igjen. Jaja, skal slutte å snakke om meg. Beklager bryderiet mitt med tiden deres. Takk på forhånd. Hilsen ei lei jente..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du forteller hvordan du opplever det å være skillsmissebarn og hvor vanskelig det kan være for deg. Du forteller blant annet at du føler moren din ikke lengre har tid til deg da hun har funnet seg ny kjæreste og du nevner flere eksempler på at hun nesten overser deg.


Jeg har ingen problemer med å forstå frustrasjonen og fortvilelsen din. Å føle at mamma ikke har tid til deg er en vond følelse som jeg håper du virkelig kan klare å bli kvitt ganske så snart. En ting skal jeg være helt klar med og det er at dette ikke er din feil! At mammaen din ikke lengre bruker like mye tid til deg kan være flere årsaker til. Som for eksempel at hun er 'blindt' forelsket og har problemer med å se at det finnes andre viktige personer i livet hennes og kanskje at hun tenker du er blitt så stor og kanskje ikke trenger like mye oppmerksomhet. Om dette er en av årsakene så tenker jeg mammaen din gjør en feil. Hun må ikke glemme at du finnes i livet hennes og du er ikke så stor at du ikke har behov for hennes oppmerksomhet. Så da skjønner du sikkert at du ikke må finne på å tro at du er egoistisk. De tanker du har er helt naturlige og 'lovlige' følelser som kan ramme både voksne som barn.


Jeg vil råde deg til å prøve å få til en samtale med din mor hvor du kan fortelle henne nettopp om de vonde følelsene du sitter med. Det er ikke umulig at hun vil få en 'aha-opplevelse' og vil prøve å forandre seg? Uansett er det viktig at du gjør henne oppmerksom på det. Det er eneste måten du kan få henne til å forstå dine følelser på.

Hilsen Alarmtelefonen 116 111 i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse