Hopp til hovedinnholdet

Barns selvbestemmelsesrett

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en ting mamma og pappa er rett i en skillsmisse, og jeg har en scooter som står i min pappas navn,men det er jeg som har kjøpt den, men for at jeg ska få ut skiltene til scooteren, må han skrive under, men han nekter og da er spørsmålet Har han lov til dette? takk på forhånd,, haster!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei

 

Utgangspunktet er at begge dine foreldre har foreldreansvaret for deg, og at de bestemmer over deg frem til du er fylt 18 år.

 

Barneloven gjelder for barn og unge under 18 år, og regulerer blant annet foreldrenes plikter og funksjoner overfor barna og barnas rettigheter i forhold til foreldrene. Når den unge er fylt 12 år, skal foreldrene legge stor vekt på hva barnet mener. Videre skal foreldrene gi den unge stadig mer selvbestemmelsesrett med alderen og fram til barnet fyller 18 år. Dette er lovens krav til foreldrene, men loven regulerer ikke direkte spørsmålet om din far kan nekte deg å signere papirene slik at du får utlevert skiltene til scooteren.

 

I de fleste tilfeller gjelder det at man er nødt til å prate med sine foreldre og forsøke å komme til enighet med dem.

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse