Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for you - #ikkegreit
No nudes for you - #ikkegreit

Vil flytte til pappa likevel

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16 år som har søkt om å gå på vgs i nærheten av der jeg bor hos moren min. Jeg søkte på IB. Jeg har lenge ønsket å bo hos pappa, men bestemte meg for å vente med å flytte til andre året. IB begynner ikke før andre året, så da er det mindre stress. Men i det siste har det vært veldig mye hjemme, og jeg vet ikke om jeg orker å bo her lenger. Vi (moren min, meg og lillesøsteren min på 14) krangler hele tiden! Mamma nekter å la meg besøke andre, dra i bursdager osv. fordi hun mener jeg ikke har fortjent det. + hun har fått seg en kjæreste som flytter inn i slutten av måneden, noe jeg er imot. Er det forsent å flytte til pappa og begynne på vgs der, siden jeg allerede har søkt i Fredrikstad? Hvis jeg får byttet, kan jeg bytte valget til studiespesialisering med realfag, istedet for studiespesialisering med International Beginners (Er nemlig ikke IB i nærheten av pappa. Må i så fall pendle). Mamma har sagt hun ikke vil ha meg her, og pappa har sagt at jeg gjerne kan bo hos han.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Det er slitsomt når det blir mye krangler hjemme.  Om det er det beste å flytte før til pappa da, eller om det er bedre om det finnes muligheter for at du og moren din kan ta litt tak i det og finne løsninger som gjør at det blir mindre krangler, er nok du den rette til å vite best om.  Det beste er om du kan prate saklig og rolig med foreldrene dine om dette og finne en god løsning.  -Det er jo også viktig at du finner en løsning som gjør at du fortsetter å ha god relasjon til begge foreldrene dine videre fremover.  Hvis kommunikasjonen blir dårlig, kan det være til nytte å få litt hjelp utenfra for å få det til bedre igjen.  Et familievernkontor eller en helsesøster kan også være noen å prate med for å få litt slik hjelp. 

 

I utgangspunktet er det for sent å bytte om på søknaden nå etter at søknadsfristen har gått ut. Imidlertid anbefaler jeg likevel at du kontakter Inntakskontoret i fylket der du bor og i fylket du vil flytte til. Kanskje finnes løsninger. Hvis de lar deg bytte om på søknaden, holder det i de fleste tilfeller at du melder flytting innen 1. juli. Detaljene rundt dette vil du imidlertid få informasjon om fra inntakskontorene, dersom det blir aktuelt å få endre søknaden.

 

Hvis det er sånn nå at både du syns det er det beste å flytte og foreldrene dine også syns det er greit, kan jo det være en god løsning.  Kanskje går det greiere å venne seg til mammas nye samboer også hvis du får litt avstand til det nå i starten.  -Det ER uvant når det kommer en ny inn i huset sånn, men det går seg oftest litt til etter en tid. 

Lykke til med det valget du tar.

Hilsen helsesøster og utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Bytte skole (ung.no)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå? Her finner du informasjon om reglene for flytting og skoleplass.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Tegning av ungdommer

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag