Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har barn ved foreldres skilsmisse?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Når foreldre skilles og de har barn som er under 18 år. Hvilke juridiske rettigheter har vi barna da? Hvis vi barna ønsker å feks få forbli hos mor, kan vi selv bestemme det? eller er det slik at etter norsk lov, så lenge man er under 18 år, så må man være like mange uker hos mor som far? hadde virkelig satt pris på om jeg kunne fått et tilbake svar så snarest som mulig!! Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Regler om hvilke rettigheter dere har finnes i barneloven. Blant annet følger det av barneloven § 36 at foreldrene kan inngå en avtale om at barna skal bo fast enten hos den ene forelderen, eller at barna skal bo fast hos begge foreldrene.

 

Hvilke rettigheter dere har i forhold til dette spørsmålet er avhengig av alderen deres. Ifølge barneloven § 31 skal foreldre høre på hva barnet har å si før de fatter avgjørelse i spørsmål om personlige forhold etter hvert som barnet blir i stand til å danne sine egne synspunkter på det saken dreier seg om. Et barn som har fylt 7 år har rett til å få si sin mening før det blir tatt avgjørelse om for eksempel hvem man skal bo hos. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på det barnet selv mener.

 

Jo eldre barnet blir jo mer innflytelse har han eller hun altså på spørsmål om hos hvem av foreldrene man skal bo fast. Foreldre skal etter barneloven § 30 utøve foreldreansvaret ut fra barnet sine interesser og behov - de skal altså ha barnets beste for øye. Det vil da også si at jo eldre du er jo sterkere grunner skal til for at du ikke skal få bo hos den av foreldrene dine du helst vil bo hos.

 

Det er heller ikke slik at så lenge man er under 18 år må man være like mange uker hos mor som hos far. Hvis foreldrene avtaler at barnet skal bo fast hos begge vil det jo være en lik fordeling av uker. Men hvis de avtaler at barnet skal bo fast hos den ene forelderen, og ha samvær med den andre, er det ikke noe krav om at man må være like mange uker hos begge foreldrene sine. En veldig vanlig "fordeling" i disse tilfellene er at man har samvær med den forelderen man ikke bos fast hos annenhver helg og i tillegg en kveld/overnatting i uka.

 

Til slutt vil jeg bare anbefale deg å snakke med foreldrene dine om dette. Fortell dem det du føler og hva du vil så finner dere sikkert ut av det. Du kan også lese mer om ulike spørsmål rundt skilsmisse i artikkelen du finner nedenfor.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse