Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg skjule arrene?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 13 år, og når jeg var rundt 7-8 år, skilte foreldrene mine seg. Pappa har fått ny kjæreste, og det er ganske tøft for meg. Det er også ganske tøft å måtte reise ned til han hver gang jeg skal til han. Broren min og jeg krangler mye mer. Siden alt dette, har livet mitt vert ganske tungt. Når jeg har kranlga ekstra mye med broren min eller mamma, har jeg tenkt på selvmord. Bare en gang. For noen månder siden, kutta jeg meg for første gang. På armen og¨på hånda. Jeg kutta inn: FML (fuck my life) på hånda, og det kan alle se. Jeg synest det er litt flaut. Hvordan kan jeg skjule dette? Jeg har snakka med helsesøster, for jeg kutta meg en gang til, mer på armen og hånda. Ho sa at det var vanlig, og at mange gjør det. Jeg angrer sykt på at Jeg gjorde det. Vet ikke hvordan jeg skal skjule det. jeg har sagt dette til noen av vennene mine, og dei blei sjokka. Dei visste ikke at V følte sånn. Takk på forhand, og håper V får svar fort som mulig. hilsen usikkre lille meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man har det litt ekstra tøft inni seg, vil man jo ofte forsøke å finne løsninger, så det blir bedre inni.  -Selvskading kan være et slikt forsøk på å lindre det som er vondt og vanskelig inni en.  Tanker om selvmord kan komme.  Da blir det viktig å minne seg selv om at man er viktig og verdifull, og om det som ER bra i livet.  -Det kan også være lurt å prate med noen hvis man går og grubler mye.  Bra du to en prat med helsesøster.  Gjør gjerne det igjen. 

 

Noen ganger gjør man ting man angrer på.  Synlige arr, kan være en slik ting.  Kanskje kan arrene være en påminnelser for deg selv om at hvis ting er vanskelige igjen, finnes det andre løsninger på det som du heller vil velge.  -Å prate med venner, å trene, å se en film, å høre musikk, å prate med en voksen eller annet. 

 

Arrene vil gradvis bli mindre synlige med tiden.  Det finnes også behandlingsmåter for å gjøre arr mindre synlige.  -Du kan eventuelt prate med fastlegen din, så kan fastlegen vurdere om du kan henvises til noen som kan gjøre slikt. 

 

Jeg vil råde deg til å prate med mamma og pappa og dele med dem hvordan du opplever ting rundt dette med samlivsbruddet og konsekvensene for ditt liv.  -De bør få vite, slik at de kan gjøre sitt til at det går så greit som mulig. 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse