Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg bestemme hvor jeg skal bo?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har skilte foreldre og bor en uke hos pappa i måneden. Men jeg vil helst bo der mindre enn det jeg allerede gjør. Så jeg lurer på når jeg, juridisk sett, kan bestemme selv hvor jeg skal bo? Jeg har prøvd flere ganger med forslag om å bo mindre hos pappa og det har fungert til en viss grad, men han kommer alltid med betingelser som jeg ikke liker og "lurer" til seg flere dager hvor jeg skal bo der, enn vi egentlig ble enige om... Jeg har en stemor som gjør at jeg ikke trives der, og vil aller helst bare bo hos mamma hele tiden.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldrene dine har i følge barneloven § 30 foreldreansvaret for deg frem til du fyller 18 år. Dette innebærer blant annet at de skal ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål. Avgjørelsene skal tas ut fra dine interesser og behov. Etter barneloven § 31 har du imidlertid rett til å bli hørt, og på grunn av din alder skal det legges stor vekt på din mening. Etter barneloven § 33 skal foreldrene dine gi deg stadig større rett til å bestemme selv frem til du fyller 18 år. Disse reglene tilsier at du i stor grad bør få bestemme selv hvor du skal bo.

 

Det kan imidlertid godt være at foreldrene dine har gode argumenter for at du skal bo litt hos din far også. Dersom de finner det klart at det er i din beste interesse at du også bor hos din far, er det til syvende og sist foreldrene dine som bestemmer dette.

 

Du forteller at foreldrene dine til en viss grad har latt deg bestemme hvor du skal bo, men at du føler at faren din stiller urimelig betingelser. Dersom du føler at dere trenger hjelp til å snakke sammen om dette, kan dere ta kontakt med familievernkontoret. Nærmeste familievernkontor finner du på bufetat.no. Tilbudet er gratis.

 

Når det gjelder samvær, følger det av barneloven §§ 42 og 43 at den av foreldrene du ikke bor hos i det daglige i utgangspunktet har rett til samvær med deg, og at du har rett til samvær med dem. Reglene om medbestemmelsesrett, som nevnt ovenfor, gjelder imidlertid også her.

 

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen

Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse