Hopp til hovedinnholdet

Jente som ønsker å bo mer hos mamma, men er redd for å "miste" pappa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine har vært skilt i noen år nå, og jeg bor annenhver uke til mamma og til pappa, men jeg trives ikke noe godt til pappa fordi han alltid kjefter på meg om hver minste ting. Jeg tror ikke han har kommet over skillsmissen ennå, og at han "hater" mamma, og han påstår at mamma har gjort kjempe mye fælt som han ikke vil fortelle om og at hun prøver å ta ifra han meg og søstrene mine, noe jeg ikke tror på. Jeg har lyst til og bo litt mere til mamma enn det jeg bor til pappa, men da har pappa sagt at jeg enten bor hos han annenhver uke eller ikke bor til han i det hele tatt, og at da har jeg ikke noen pappa lenger. For noen dager siden ble han veldig sint på grunn av noe jeg hadde spurt mamma om, og ikke han, så han sa at jeg gjerne kunne flytte ut og at han ikke ville ha en datter som meg, som "bare liker" moren sin. Siden har han ikke snakket til meg, bortsett fra i dag, da han sa at jeg snart må ta et valg om hvor jeg vil bo og sånt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har mest lyst til å flytte ut, og bare bo til mamma, men da "mister" jeg faren min. Hva bør jeg gjøre? Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14


Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Dette høres ut som en svært krevende situasjon. Det er fint at du ønsker å drøfte det med oss.

 

Du forteller om en vanskelig skilsmisse. Du bor annenhver uke hos mamma og pappa, men ønsker nå å bo mer hos mamma. Pappa har det fortsatt vanskelig etter samlivsbruddet, og virker bitter på mamma. Han snakker negativt om mamma til deg, og reagerer med sinne når du er mer åpen med mamma enn med han. Du er veldig redd for å miste pappa, hvis du flytter mer til mamma.

 

Du er nå 14 år, og det er svært viktig at dine meninger i forhold til hvor du ønsker å bo, skal bli hørt. Du synes det er utfordrende at pappa omtaler mamma på en negativ måte, og dette er noe foreldre skal være veldig bevisst på å unngå etter et samlivsbrudd. Mange foreldre er ikke klar over at de gjør dette, enten på en indirekte måte med kroppsspråk og å unngå å nevne den andre. Eller mer direkte, slik du beskriver at pappa gjør ovenfor deg. Kunne du turt å fortelle pappa at dette er noe som sårer deg?

 

Jeg anbefaler dere på det sterkeste å ta kontakt med familievernkontoret i distriktet der dere bor. Der jobber det psykologer og familieterapeuter som har mye erfaring med å jobbe med familier som har opplevd skilsmisse. De er svært optatt av at barn og ungdom skal høres etter en skilsmisse, og der kan mamma og pappa få timer sammen og snakke sammen om deres samarbeid. Kanskje kan det føre til at pappa ikke opplever det så truende at du ønsker å bo mer hos mamma? Kanskje mamma og pappa trenger å snakke sammen med en tredjeperson, for å få ned konfliktnivået de i mellom?

Veldig mange ungdom ønsker ikke å bo annehver uke hos mamma og pappa, selv når mamma og pappa er gode venner. Det er en slitsom ordning, og mange tenåringer opplever at det blir for mange skifter fram og tilbake.

 

Gå inn på barneombudets nettsider. Der ligger det en ønskeliste ved samlivsbrudd, som er utarbeidet etter mange samtaler med barn og ungdom. Den burde alle foreldre forholde seg til etter en skilsmisse, og forsøke å følge.

 

Tusen takk for at du var så åpne med oss. Jeg synes det er veldig positivt at du klarer å være så tydelig på hva du ønsker, og håper dere får god hjelp videre. Håper du opplever at både mamma og pappa tilpasser seg dine ønsker på en god måte.

 

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse