Hopp til hovedinnholdet

Jente 16 som har foreldre som krangler mye

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Har ett sprøsmål jeg håper å få svar på. I MANGE år har foreldrene min kranglet, eller for å være mer presis de er alltid småsinte på hverandre. Omtrent i hver eneste samtale de har er det klaging og "sutring" på hverandre, og jeg ser dem sjelden smile til hverandre(et par ganger i året). Hver gang vi drar på ferie sammen blir det alltid store diskusjoner, og hele familiedynamikken blir helt ødelagt, og alle blir rett og slitt sinte på hverandre. Jeg føler at på utsiden ser vi ut som den perfekte familien, mens vi egentlig bare er en helt fucka familie. Jeg føler nesten at moren min er sammen med faren min bare for pengene, og at faren min er sammen med moren min for sex. JEG BLIR BARE SÅ FRUSTRT!! det sprer så sinnsykt dårlig energi i hele familien, og jeg orker nesten ikke å bo med familien min, for alle skal alltid skrike til hverandre. Dette har jeg den siste tiden tenkt veldig mye over, og når jeg er hos venner merker jeg at jeg blir misunnelig fordi familien deres faktisk klarer å ha en vanlig familiemiddag. Julemiddagene våre er ikke noe jeg ser fram til for å si det slik. Jeg skjønner ikke om jeg er helt sprø og bare tenker negativt, eller om det er slik som jeg har det i alle familier? Har prøvd å hinte litt til mamma om skillsmisse, men da blir hun bare totalt fornærmet.. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16


Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du forteller i spørsmålet ditt til oss om et veldig konfliktfylt forhold mellom foreldrene dine, som i stor grad går utover hele familien. Det er sjelden mamma og pappa virker fornøyd med hverandre. Du gruer deg til julemiddag og ferier sammen, fordi dette har en tendens til å ende i mye konflikt mellom mamma og pappa.

 

Det er vanskelig å være vitne til det at foreldre ikke har det bra sammen. Jeg ville anbefalt deg å forsøke å ta det opp med begge foreldrene dine, og beskrive hva konfliktene gjør med deg. Kanskje kan dette være med på å få foreldrene dine til å forstå hvor mye dere barna preges av konfliktene de i mellom. Du skriver at du har forsøkt å snakke med mamma, men at hun har blitt fornærma når du nevnte skilsmisse som en løsning. Kanskje er de ikke klar over hvor mye det faktisk preger deg?

 

Det kan være et alternativ for foreldrene dine å oppsøke hjelp. Mamma og pappa kan ta kontakt med familievernkontoret i distriktet der dere bor. Her jobber det psykologer og familieterapeuter, som jobber mye med parterapi.  Det er derimot ikke ditt ansvar, men foreldrene dine sitt ansvar, å ta initiativ til et slikt tilbud.

 

Om det blir vanskelig å snakke med mamma og pappa, kan det være lurt for deg å få noen andre å snakke med. Du kan oppsøke helsesøster eller sosiallærer på skolen. Eller du kan ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. På helsestasjonen jobber det helsesøster, lege og ofte psykolog og psykiatrisk sykepleier. Samtaletilbudet på helsestasjonen er gratis. 

 

Jeg ønsker deg lykke til, og håper virkelig at situasjonen hjemme blir bedre. Håper foreldrene dine klarer å sette seg inn i hvor vanskelig dette er for deg. Takk for at du tok kontakt med oss. 

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse