Hopp til hovedinnholdet

Barnebidrag- faller lommepenger til julegaver innenfor?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg får 5900 kroner i barnebidrag av min far. Nå nærme det seg jul, og eg trenger selvfølgelig penger fra han også, på samme linje som jeg får penger av min mor. Er det slikt at han kan nekte meg å gi meg lommepenger til julegaver i dette tilfelle? eller er det sant som han sier at dette går inn i barnebidraget, og dermed så skal jeg ikke få penger av han?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Barnebidraget skal være med på å dekke deler av det det koster å forsørge barn under 18 år. Begge foreldre har forsørgingsplikt for barn under 18 år (forsørgingsplikten kan gjelde utover 18 år, mens barnet går på videregående skole eller er lærling). Begge to skal være med på å betale sin del. Har dere en privat avtale, så kan dere selv bestemme hvor mye din far skal betale i bidrag og hvilke utgifter det skal dekke.

 

Har dere avtale gjennom NAV, er det flere ting som påvirker størrelsen på bidraget og hva dette skal dekke. Størrelsen på barnebidraget er blant annet avhengig av hvor mye inntekt hver forelder har, og hvor ofte du tilbringer tid sammen med den av foreldrene dine som du ikke bor fast sammen med.

 

Barnebidrag som er regnet ut av NAV skal for eksempel være med på å dekke utgifter til mat og drikke, klær og sko, helse og hygiene, lek og fritid. I tillegg skal det være med å dekke telefon og internett, møbler og andre husholdsartikler. Husleie, renter av lån, strøm, avgifter er også utgifter som regnes med.

 

Når NAV skal regne ut bidraget, tas ikke utgifter til dyre fritidsinteresser, feriereiser, gaver og lommepenger med i regnestykket. Det er opp til din far om han vil betale for dette eller ikke. Det er kun utgifter knyttet til konfirmasjon, tannregulering og briller som far skal være med å dekke, i tillegg til det vanlige bidraget.

 

Dersom du lurer på noe mer, vil jeg råde deg til å ta kontakt med NAV.
 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse