Hopp til hovedinnholdet

Skilsmisse, barns selvbestemmelse ift bosted, 16 år

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en 16 år gammel jente og har bodd i Brasil nå i et halvt år med mamma, pappa og en bror på 17. Mamma og pappa har nå bestemt seg for skilsmisse av diverse grunner, og pappa skal bli boende her i Brasil mens mamma skal flytte hjem til Norge. Jeg vil absolutt bli værende her i Brasil hvor jeg går på skole og lever ett normalt liv, men mamma vil ha ansvaret for meg og broren min tilbake i Norge. Jeg har hørt at foreldrene bestemmer hvor barnet skal bo, men at barnet har en stemme i saken. Men hva teller denne stemmen når barnet ikke har den endelige avgjørelsen og foreldrene ikke bryr seg om barnets stemme? Jeg vil vite om jeg har rett til å bli boende her i Brasil, og ikke må komme tilbake til Norge selv om mine foreldre har bestemt at jeg skal dra tilbake til Norge. Og hvilke retter til å bestemme har jeg på min side?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er alltid vanskelig når foreldre skal skille seg, og det som er spesielt i ditt tilfelle er at dine foreldre skal bo så langt unna hverandre. Siden du er ikke er myndig er det dine foreldre som må ta den endelige avgjørelsen ift bosted for deg og din bror, men i henhold til barneloven § 31 skal foreldrene etter hvert som barna modnes høre på hva barnet har å har å si før de tar avgjørelser om personlige forhold for barna. Foreldrene dine SKAL legge vekt på hva du mener, men i realiteten er ikke dette alltid like lett.

 

(Allerede når et barn fyller 7 år, skal det få si sin mening før det tas avgjørelse om personlige forhold for barnet, herunder i sak om hvilken av foreldrene det skal bo hos. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Videre følger det av barneloven § 33 at foreldrene skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen).

 

Du har dessverre ingen rett til å bli boende i Brasil, da det er foreldrene dine som må komme til enighet. Men jeg vil anbefale deg å bruke de argumentene som du har skrevet her overfor dine foreldre, nemlig at du har begynt på skole i Brasil som du har lyst til å fullføre, og at det er i Brasil med din far du virkelig har lyst til å bo.

 

Lykke til!

 

Legger ved en artikkel nedenfor hvor du kan lese mer om skilsmisse.

Hilsen Juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse