Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre når jeg vil bo hos pappa og mamma sier nei?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 år, som bor hos min mor... :/ å lurer på om jeg kan flytte til faren min?:) likevell sier mor; Nei. Men Når pappa sier det er helt greit å ser frem til det osv.. Jeg trives mye bedre hos pappa enn det jeg gjør ho mor, så hvorfor skal hun bestemme? Pappa sier ja. Mamma sier nei. Vi har diskutert det flere ganger, men kommer ikke noen vei.. Hva skal jeg gjøre når jeg vil bo til pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for spørsmålet ditt.

 

Situasjonen du beskriver høres ikke så lett ut. Det er barneloven som er mest aktuelt i forhold til det du spør om. Du kan lese mer om barneloven her.

 

Barneloven spesifiserer at alle barn skal høres i spørsmål som omhandler deres eget liv fra de har fylt 7 år. Spørsmålet ditt er et slikt eksempel. Etter barn har fylt 12 år er det også sånn at i tillegg til å bli hørt skal også barnets mening tillegges stor vekt. Barnets meninger skal tillegges større og større vekt i slike beslutinger etterhvert som de blir eldre. Likevel er det sånn at det til syvende og sist er foreldrene dine som bestemmer over deg fram til du fyller 18 år og er myndig.

 

Det som ofte blir vanskelig for barn og ungdom er når det blir sånn at mamma og pappa ikke er enige om noe som angår barnets liv, f.eks i spørsmål om hvor barnet skal bo. Da blir det på en måte sånn at barnets mening må vekte sterkere, siden denne også skal tas med inn i beslutningsprosessen. Det vil si at det i utgangspunktet er vanskelig for moren din å nekte deg å flytte til faren din så lenge han og du er enige om at det er greit. Likevel er dette ingen lett situasjon, og det skal ikke bli sånn at det er barnet som får ansvaret for så store avgjørelser.

 

Jeg vil anbefale deg at du forsøker å snakke med moren din en gang til om dette. Hvis du føler at situasjonen har blitt fastlåst kan du eventuelt foreslå at dere tar kontakt med det lokale familievernkontoret der dere bor. De har erfaring med denne type problemstillinger og kan tilby samtalehjelp til deg og moren din hvis dere har lyst. Tilbudet er gratis og man kan ringe dit direkte for å bestille time.

 

Lykke til!

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse