Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å bestemme selv hvor jeg skal bo?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg bare lurte på om det er en sjangse for at jeg kunne få bestemt hvor jeg skal bo? Jeg bor annen hver uke med mamma og pappa, men jeg vill helst bare bo med mamma (pågrunn av personlige grunner) Jeg har søkt litt rundt på internett etter lover osv og fant dette: 12 år: Loven bestemmer at når du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om dine personlige forhold, for eksempel hvem av foreldrene du skal bo hos hvis de lever hver for seg. Også en offentlig myndighet, som regel en domstol, som skal avgjøre en sak som gjelder deg, skal høre din mening før de avgjør saken. Det skal legges stor vekt på hva du mener. (Barneloven § 31).Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal til før det kan bestemme at du skal bo hos en annen av foreldrene enn du selv ønsker. Betyr det at foreldrene mine skal høre på hva jeg mener, og at jeg får bestemme? Jeg har snakket veldig mye med foreldrene mine, og mamma synsest det er helt greit, for jeg trenger en pause fra stemoren min, men hva går egentlig denne låven ut på? Har jeg rett til å bestemme selv hvor jeg skal bo? Hvorfor ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Bestemmelsen i barneloven betyr ikke at du kan bestemme alene hvor du skal bo, det er fremdeles foreldrene dine som bestemmer. Det skal, som du sier, legges stor vekt på hva du mener når det bestemmes hvilket samvær du skal ha med dine foreldre, men også andre hensyn kan spille inn.

 

Slik du beskriver det virker det som det foreligger en samværsavtale mellom dine foreldre. Kanskje står det i avtalen når den skal evalueres/vurderes på nytt. Det kan du spørre dine foreldre om.  Hvis avtalen ikke sier noe om dette eller du ønsker at den skal endres før, bør du nok først snakke med foreldrene dine om det. Dere kan få hjelp av deres lokale familievernkontor, se her. Du kan også selv kontakte dem hvis du har noen spørsmål.   

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse