Hopp til hovedinnholdet

Sliter med foreldrenes skilsmisse.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter litt med mamma og pappas skilsmisse. Jeg bor hos mamma, og nå har hun funnet seg kjæreste som skjedde veldig plutselig for meg. Mamma var så redd for hva jeg kom til å si siden vi hadde så nært forhold før hun møtte ham, som gjorde at hun fikk min søster til å fortelle det til meg. Det er bare min eldre bror og jeg som bor hjemme. Begynnelsen på deres forhold skjedde det mye, alle støttet forholdet deres utenom jeg, som gjorde at jeg følte meg veldig utenfor og alene. Ingen skjønte konsekvensene dette hadde for meg, og bare meg. Mamma fortsatte å møte ham hele tiden, og nå er det godt et halvt år og han er hos oss hver helg. Forholdet mitt til mamma har blitt veldig dårlig dette halvåret, og vi snakker ikke mye sammen. Jeg hater at han er her hele tiden, jeg føler meg ikke hjemme i mitt eget hjem. Dette forholdet deres har vert veldig tungt siden det har ført til dårlig forhold til mamma. Alt jeg kunne sagt til mamma har jeg holdt inni meg. Det er veldig skuffende siden jeg støttet mamma i skilsmissen, selv om jeg visste hun hadde feil, hun betyr så mye for meg. Og nå når jeg trenger henne, bryr hun seg ikke. Jeg vil selvfølgelig at mamma skal være lykkelig, men at hun skal ta litt hensyn til meg i det hun gjør, og faktisk lytte til meg. En annen ting som plager meg er at mamma og hennes nye kjæreste sitter å slenger dritt om pappa. Noe som jeg synes er veldig dårlig gjort, vertfall fremfor oss ungene. Vi har nok problemer med pappa selv. Så til spørsmålene mine: Burde jeg si til mamma akkurat hva jeg mener? eller skal jeg bare la det ligge? Jeg har prøvd å fortelle henne hva jeg føler før, men da brydde hun seg ikke. Hva kan jeg gjøre for at hun skal ta meg seriøst og faktisk høre på meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, jente 16 år!

Ja, jeg synes du bør fortelle moren din hva du mener. Voksne skal ikke snakke stygt om den andre forelderen når barna er tilstede eller kan høre det. Det gir ofte en vond følelse for barn å oppleve at den andre forelderen snakker negativt om den andre forelderen. Barn kan bli utrygge og få vanskelige følelser når det skjer.

 

Tips på hvordan du kan si i fra sånn at mamma kanskje hører etter: Snakk og fortell om dine opplevelser og følelser, det er du som opplever dette, si hvordan dette er for deg, ikke hva hun gjør feil. Et annet tips kan være å vise denne eposten, eller skrive ned dine tanker og følelser og gi det til henne. Du kan også ta kontakt med andre voksne og be om hjelp til å snakke med din mor. Det kan være voksne på skolen, helsesøster, fastlege eller andre familiemedlemmer du stoler på. Det er viktig at barna forteller foreldrene hvordan det oppleves å være i familien når det skjer ting som er ubehagelig og vondt. De voksne glemmer av og til å tenke på det, derfor er det viktig at du gir beskjed og det er viktig at de voksne hører og gjør noe med det.

 Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse