Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har lov til å velge hvem jeg skal bo hos?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om jeg har lov til å velge hvem jeg skal bo hos? Foreldrene min har bodd fra hverandre et år nå, og de er skilt. De bor nærme hverandre, og nå er jeg en uke hos mamma, og en uke hos pappa om gangen, bytter hver onsdag, altså 50-50. Jeg har egentlig ikke så dårlig forhold til noen av foreldrene mine, og de er venner og kan snakke sammen. Problemet er at jeg har gått igjennom mye i det korte livet mitt (voldtekt og misbruk) som ikke foreldrene mine vet noe om. Jeg går til helsesøster nå og snakker med henne, og hun syntes vi skal fortelle det til foreldrene mine. Problemet er at jeg egentlig bare vil bo hos mamma. Når jeg er hos pappa blir jeg ordentlig deprimert, og jeg syntes livet er stressende og vanskelig. Sånn er det hver gang, og jeg hater å være der. Får ikke sove eller jobbet med lekser, fordi alt er så vanskelig. Hos mamma er alt mye bedre, og jeg har det veldig fint der! Kan jeg da bestemme at jeg feks vil bo 3 uker hos mamma og så 1 uke hos pappa i måneden? Jeg har snakket med mamma om det, og hun skjønner meg, men ba meg undersøke litt på nettet først. Dette er vanskelig, og jeg vil helst ikke såre pappa, men jeg har det jo ikke bra når jeg er hos han, og alt blir så mye mer vanskelig. Jeg sliter/har også slitt med selvskading og spiseproblemer, så jeg føler at jeg ikke trenger å slite mer enn det jeg gjør ved å tilbringe tid hos faren min når jeg tydeligvis ikke har det bra der. Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, jente 14 år!

Lov om barn og foreldre bestemmer hvordan dette. Det er to paragrafer som sier mest om det. Det er § 42 og § 31. § 42 sier at barnet har rett til samvær med begge foreldrene, selv om de lever hver for seg. Foreldrene har gjensidig ansvar for at denne retten blir fulgt opp. Barnet har krav på omsorg og omtanke fra den forelderen som er sammen med barnet til en hver tid. Foreldrene avtaler selv omfanget av samværsretten på bakgrunn av hva de mener er det beste for barnet, altså foreldrene bestemmer selv hvor mye barnet skal være hos foreldrene. § 31 sier; Etter hvert som barnet blir i stand til å ha egne meninger om det saken dreier seg om, skal foreldrene høre på hva barnet har å si før de tar avgjørelser om personlige forhold som gjelder barnet. Når barnet er 7 år skal det få si sin mening før det ble tatt avgjørelser, til for eksempel hvem av foreldrene de skal bo hos. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. 

Hvis foreldrene og barna ikke blir enig om samvær må man få hjelp til å få til en avtale, enten gjennom familievernkontorer eller via advokat og rettsforhandlinger.

Håper at dette var til hjelp for deg!

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse