Hopp til hovedinnholdet

Hvordan takle skoletimene når jeg er forelsket i læreren?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger litt hjelp med en litt vrien forelskelse. Dette handler om kontaktlæreren min, men jeg vil ikke at det skal bli lagt noe vekt på det. Når jeg snakket med helsesøster om dette, så tok hun det ikke særlig seriøst på grunn av at det var snakk om læreren min. Hun fortalte meg masse om at det var vanlig å bli betatt av læreren sin, og at om jeg begynte å legge mer merke til gutter på min egen alder, så ville det gå over etter hvert. Men det handler ikke om hvem jeg er forelska i... Det handler om følelsene og konsekvensene som følger. Jeg har beundret han siden første gang jeg så han, men det er rundt halvannet år siden jeg begynte å få følelser for han. Jeg hører ofte folk si at å være forelska er som å sveve på en rosa sky. Men altså, for meg er det et helvete. Grunnen er at jeg vet at jeg aldri kan få han. Han kan aldri få vite at jeg er forelska i han. Når han ser på meg får jeg seriøst vanskelig for å puste, og tårene presser på. Jeg skulker ofte timene hans på grunn av jeg får helt angst i hans nærvær. Han er norsk-lærer, så jeg skal egentlig ha en del muntlige fremlegg foran han, men jeg klarer det ikke. Han har spurt meg flere ganger om han kan legge til rette for at jeg skal klare å presentere muntlig, og det han foreslår er at jeg kan få lov til å ha fremlegg alene foran han, uten klassen der. Jeg kan jo ikke akkurat fortelle han at det ville gjort det mye verre. Han er gymlæreren min også, og i hele fjor deltok jeg bare i 2 gymtimer. Jeg fikk ikke vurdering i gym på karakterkortet. Han har fått et inntrykk av at jeg har veldig prestasjonsangst, men sannheten er at det er han som ødelegger for gymtimene mine. Jeg blir så engstelig ved tanken på at han kommer til å se på meg og dømme meg. For det er jo det han som lærer gjør. Det er litt verre i år, for nå går jeg inn i 10. klasse. Jeg må virkelig ha så bra karakterer som mulig for å komme meg dit jeg vil, men det er så vanskelig når han er rundt meg hele tiden. Det gjør meg gal. Og det er ikke aktuelt for meg å bytte kontaktlærer! Jeg snakket en del med han i fjor pga depresjonen min (som i grunn ikke har blitt noe bedre), og han forstår meg på en måte som få andre gjør. Jeg stoler fult på han, og selv om det gjør meg vondt når han er i nærheten, så ville det ha gjort mye mer vondt å miste han. Jeg trenger han, men det gjør så vondt å være så ulykkelig forelska... Har dere noen råd? Jeg er så fortvilt...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner at du har det vanskelig og det er dumt at dette skal gå ut over skolearbeidet ditt på den måten det gjør. 

Slik jeg ser det har du to valg: Du må enten presse deg selv og holde de foredragene du skal og delta i gymtimer, eller så må du bytte klasse. Bytter du klasse vil du antakeligvis få en annen lærer i både norsk og gym og det blir kanskje lettere for deg å holde foredrag, være med i gymtimene og lignende. Du vil fortsatt se han på skolen, men du vil slippe å måtte forholde deg til han i skoletimene. Det er tross alt viktig at du gjør en god jobb på skolen når det er ditt siste år på ungdomsskolen. Det er karakterene du får nå som blir avgjørende for hvor du kommer inn på videregående.

Om du velger å fortsette i samme klasse må du prøve å overkomme den frykten du har for å bli bedømt av han. Han er lærer og det er hans jobb å bedømme deg. Han skal hjelpe deg med det du sliter med faglig og rose deg for det du klarer. Han ser ikke ned på deg om du ikke presterer til toppkarakter i alt - han ser på det som en mulighet til å hjelpe deg til å bli bedre. Prøv å bare ikke se på han og ikke fokuser på han når du holder fremlegg, og heller ikke når du har gym. Fokuser på klassekameratene dine og snakk til dem!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen