Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett på tilrettelegging av framføringer og skolearbeidet, hvis jeg sliter med hukommelse og prestasjonsangst?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Lurer på om det går and å søke om å slippe framføringer. Går 3 året på vgs, og sliter veldig med hukommelse og har presentasjons angst, alt blir bare verre og verre. Det er umulig for meg å framføre uten et manus. Det er fordi jeg ikke klarer å lære det jeg framfører, som også vil gå ut over prøver og ikke minst Eksamen. Jeg har lyst til å gi opp bare pga at jeg ikke klarer å lære noe (få det inn i hodet). Jeg er ekstremt trøtt og sliten, sover fra etter skolen fram til middag, og etter middag fram til neste dag. Våkner ikke opp utvilt. Skolen er veldig tøff for meg å jeg føler at lærere ikke gir nokk hensyn til de (svake) elevene. Et annet problem er stress. Når det er så mange fag, så mange innleveringer å holde styr på, får man ikke gjort sitt beste, å det blir ikke godt nokk. Skal jeg bare gi opp skolen? Gruer meg til skolen bare pga allt som skal skje. Skolen er rett og slett et fengsel. Å man kommer ikke ut av det før man har stått i alle fagene. Hvordan klarer folk å få 6

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Alle elever har rett på tilpasset opplæring, det vil si at alle har rett til å få opplæringa tilpasset sine egne evner og forutsetninger.

Når man skal holde framføringer i klassen, og presentere noe man har forberedt, så bør du få lov til å bruke et manus hvis det gjør at du føler deg tryggere og presterer bedre. Alle kan føle at det er vanskelig å lære alt utenat, det er heller ikke forventet fra skolen. Men hvis du har problemer med å konsentrere deg, er mye trøtt og ikke sover skikkelig, så kan du kontakte helsesøster på skolen og snakke om det. Det samme gjelder hvis du har problemer med motivasjonen som følge av det du sier om at du sliter med prestasjonsangst og forventninger til deg selv.

 

Det er ikke uvanlig at ungdom kan slite i forhold til det du forteller om her. Da er det lurt å få litt hjelp.

Slik du beskriver situasjonen din nå så tenker jeg at du har kommet inn i et spor hvor du ikke ser muligheter og løsninger. Når alt ser mørkt ut vil det tappe deg for energi, og du blir trøtt og sliten. Ved å snakke med noen kan du få hjelp til å se løsninger, og da vil du kunne kjenne på mer overskudd som igjen gjør at du kan prestere bedre. Gjennom samtale kan du lære deg mestringsstrategier, og du kan lære å takle stress og press gjennom å endre måten du tenker på.

I tillegg til å snakke med helsesøster vil jeg anbefale at du tar en helsesjekk hos fastlegen. Det kan hende at du har lavt jernlager eller lignende som også kan bidra til at du blir trøtt og sliten.

For å få en god helse fysisk og psykisk anbefaler vi å spise sunn mat, drikke nok vann, ta vitamin D tilskudd ( tran, eller biovit for eksempel), være i fysisk aktivitet 30minutter om dagen, og få nok hvile. Du kan få hjelp til å lage struktur på dette.

Du må ikke gi opp, skolen har flere ordninger som er ment å støtte deg som elev, slik at du kan gjøre ditt beste. I tillegg finnes det fagpersoner som kan hjelpe deg i forhold til det du sliter med, eksempelvis helsesøster.

Lykke til.

 

 

Torun Hegre, elev- og lærlingombud i Nord-Trøndelag

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Rett til tilrettelegging av prøver og eksamen

jente skriver (colourbox.com)

Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen