Hopp til hovedinnholdet

Klarte skolen før, men ikke nå lengre. 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei Er egentlig en ganske "well-off" gutt. Aldri hatt noen problemer i skolen, aldri bygd opp et nett av løgner... til nå. Opp gjennom 1-10 og mesteparten av VG1 har jeg cruiset gjennom prøver og andre vurderinger nesten alltid uten problem. Grunnet dette har jeg ikke bygd opp noen skikkelige studieteknikker, både skrevne og beviste teknikker og psykiske virkemidler i forhold til skolearbeid, som det å ha en ukuelig ånd og strukturere hjernen. Nå som jeg har begynt i VG2 med R1-matte, fysikk og kjemi, føler jeg at jeg glipper. Jeg ligger på en 3 i alle de fagene. Hvordan kan jeg slutte å lyge til meg selv og omverdenen for å tilpasse den min vilje? Føler at jeg virkelig trenger hjelp her. Jeg var gutten som kunne gjøre ALT, men som bare gjorde nok....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det finnes nok ingen mirakelløsninger for å få stoffet til å sitte eller til å få en bedre hukommelse, men det essensielle er å lære seg en god studieteknikk slik at du faktisk er tilstede og konsentret når du sitter med skolearbeidet. God studieteknikk gjør at du husker pensum til prøven, men også at du husker hovedtrekkene i det du lærte også i ettertid. Husk at det tar tid å innarbeide god studieteknikk. Gi derfor ikke opp før du har forsøkt metodene over litt tid. I artikkelenStudieteknikk her på ung.no, finner du mange råd som kan testes ut.

Søk også hjelp ved skolen din. Snakk med flærere - be om hjelp. Ikke vær redd for dette. Du er ikke den første som strever, heller ikke den siste. Det finnes også en del litteratur for elever som tar for seg hvordan huske pensum bedre, hvordan få en god studiteknikk m.m. Spør etter slike bøker på bibloteket eller hos en bokahndel. 

Her skal du få noen flere generelle tips: 

  • Skaff deg en liten notisblokk som du alltid har med deg. Bli vant med å skrive ned ting du skal huske på, viktige beskjeder fra læreren og nyttige ting du lærer. Du skal ikke pugge innholdet i notisboken, men den kan være en fin back-up hvis du føler at du har glemt noe eller blir usikker når du jobber med fagene på egen hånd.
  • Les til oppgaver, eksamner o.l. sammen med noen. Gjør lesingen til en samtale om pensum i stedet for å pugge. Man gjør det dessuten bedre på prøvene om man har reflektert og gjort seg opp tanker om pensum på forhånd, med egne ord. Da er det lettere å huske i ettertid.
  • Du kan også holde en "samtale" med deg selv om pensum. Velg ut noen viktige enkeltord/nøkkelord fra pensum. Bestem deg deretter for å si minst 5 setninger om hvert stikkord. Deretter kan du lese gjennom de delene av teksten som du ikke husket noe om eller som du følte deg usikker på. Prøv deretter å si 5 setninger igjen. Når du får mer kontroll på pensum kan du øke til 10 setninger, eller prøv å holde et miniforedrag for deg selv, noen i familien eller venner. Det er viktig at du klarer å beskrive pensum med egne ord, i stedet for å bare pugge tekst. Da viser du at du har skjønt det du leser, og på den måten vil det også være lettere å huske det du har lært i ettertid. 

Og som sagt, sjekk i tillegg tipsene for studieteknikk på linken lenger opp/i artiklene under dette svaret. Flere artikler finner du under dette svaret. 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag