Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å endre standpunktkarakter etter at den er satt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk karakter 6 i musikk til jul, men senere på dagen ringte læreren min og sa at det var skrivefeil på karakterkortet, og at jeg måtte komme ned på skolen igjen for å få nytt karakterkort. Merk at på den (privat)skolen jeg går på, ikke har musikk etter jul, så dette er standpunktkarakter. Er dette lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Denne typen endring kan kun gjøres om det er en standpunktkarakter du har fått (eller eksamenskarakter). Føringsfeil skal rettes og attesteres av rektor, det betyr at det bare er rektor som kan gjøre endringen og at rektor skal skrive under. Dette står i forskrift til opplæringsloven § 3-39.

Forarbeidet til denne forskriften sier at rektors kun har mulighet til å endre standpunktkarakteren dersom det gjelder en åpenbar feil i føringen, og ikke dersom det er en feil i lærerens vurdering av grunnlaget for vurdering. 

Husk at om du mener at standpunktkarakteren din er feil så har du anledning til å klage, klagen skal da sendes til skolen innen 10 dager. Innenfor denne 10 dagers fristen har du også rett til å få en begrunnelse på karakteren din. Du kan lese mer om dette nedenfor.

Vennlig hilsen elev- og lærlingombudet i Sør-Trøndelag

- i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik klager du på karakteren

Tall 1-6 (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå du fram?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dine rettigheter
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dine rettigheter