Hopp til hovedinnholdet

Stressa over eksamen

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har ganske gode karakterer på skolen, (for det meste femmere og seksere), men jeg er fortsatt veldig bekymret for prøver og eksamener. Det er over ett år til jeg skal ha noen eksamener, men både resultatet på dem og vitnemålet mitt er noe som gjør meg nervøs. Jeg blir lei meg og sur hvis jeg ikke får seks på en prøve, og vet ikke hva jeg kan gjøre med det. Er det noen måte jeg kan roe ned bekymringene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det er ingen tvil om at du står på, for du har gode karakterer! Uansett, det er alltid bra å prøve å forbedre seg, men det finnes en balanse. Alle lærer på sin måte og i forskjellig tempo. Prøv å ikke sammenlikne deg med andre, og ikke sett målene alt for høyt. 

Det er helt naturlig å være nervøs, så dette er noe læreren er vant med og forbedre dere på. Hvis du skal opp i muntlig, så er eksaminator og sensor også forberedt på og vant med elever som er nervøse. Husk at de også ønsker at du skal gjøre det så bra som mulig, så de vil prøve å hjelpe deg med å få fram det du kan dersom du står fast. 

Snakk med læreren din om at du gruer deg så mye, så har sikkert han/hun noen tips til deg i og med at han/hun kjenner deg. I artikkelen under får du noen gode generelle tips til hvordan man kan takler nervøsitet - les den!

Fremover er det viktig at du er flink til å spørre om skikkelige tilbakemelding etter at dere har hatt prøver, tentamen, skriveoppgaver hjemme osv. Karakteren du får sier noe om nivået ditt akkurat der og da. Imidlertid er det kjempeviktig at du også får gode tilbakemeldinger på hva du bør jobbe med videre. Dette slik at du har mulighet til å forbedre deg til neste gang. Snakk skikkelig med læreren din jevnlig slik at du får tilbakemeldinger som hele veien kan hjelpe deg videre.

 Dette klarer du så bra! Stå på, vi heier på deg!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen