Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil klare å konsentrere meg på skolen men får det ikke til. Hva jeg kan gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 14 år som sliter litt for tida. Rett før i julaften fikk jeg beskjed om at mamma og pappa skulle flytte fra hverandre. Jeg ble veldig lei meg. Og de flytta fra hverandre rett etter vinterferien. Og etter at alt det skjedde så har jeg hatt problemer med å konsentrere meg på skolen. Prøvene har blitt verre og verre. Mamma er klar over det, men hun sier bare at jeg må øve mer. Jeg prater med læreren min en gang i uka, men det hjelper liksom ikke helt. Jeg føler på en måte ikke at jeg kan åpne meg helt for han selvom jeg kjenner han veldig godt. Jeg begynte på ungdomsskolen i høst og læreren min flytta inn ved siden av oss i sommerferien. Så jeg har kjent han en stund men jeg klarer ikke å fortelle han følesene mine. Jeg vet liksom ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg vil begynne å klare å konsentrere meg på skolen men får det ikke til. Noen forslag til hva jeg kan gjøre? Hilsen en jente som trenger hjelp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Du forteller at foreldrene dine har flyttet fra hverandre. Etter dette har du hatt problemer med konsentrasjonene og det går utover skolearbeidet ditt. Det å oppleve at foreldrene sine går fra hverandre kan skape mye stress og tankesurr og da kan en få en reaksjon der en ikke greier å konsentrere seg så godt som før.

Du skriver at du har hatt samtaler med læreren din en gang i uken, men at det ikke helt har hjulpet deg. Nå er du nabo med læreren din og det blir vanskelig å fortelle han om følelsene dine. Jeg tenker at det kan blir for nært å skulle dele tankene sine med en som er både læreren din og nå også naboen din! Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med foreldrene dine og så kan dere finne noen andre du kan snakke med.
Kanskje kan du snakke med helsesøster på skolen din eller kontakte helsestasjon for ungdom i kommunen du bor i. Kanskje er det en annen lærer du kan snakke med på skolen. Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PP-tjenesten) kan dere også ta kontakt med. Dere kan bestille time til fastlegen din for en samtale. Fastlegen kan eventuelt henvise deg til en psykolog.

Jeg legger noen artikler under svaret som du kan lese. Anbefaler deg å lese artikkelen "Kaos i hodet og følelser som koker?" som jeg legger under svaret. Tren på røde og grønne tanker og hjelpehånden!

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

 

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hva kan ungdom i sorg slite med i forhold til skolen?

Trist jente (COLOURBOX.COM)

På skolen kan ungdom i sorg merke endringer i sine faglige prestasjoner. Ungdom som er særlig fokusert på sorgen, opplever større endringer i å prestere faglig på skolen enn de som har sorgprosessen mer på avstand i hverdagen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen