Hopp til hovedinnholdet

Motivasjon til å øve på prøve?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei! jeg er en jente på 17 år. jeg lurer på om dere har noen tips til hvordan jeg kan få motivasjonen opp enda mer når jeg skal øve til en prøve. Ligger på ca 5 ere men vil gjerne enda lenger opp. Jeg bruker som regel 3 dager når jeg har en prøve, første dagen skriver jeg mine egne notater og de to andre dagene bruker jeg til å pugge det som står der. Jeg følger også med i timen og gjør lekser, men nå i det siste har jeg merket at motivasjonen begynner å gå ned og jeg sliter med å konsentrer meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du spør om tips til hvordan du kan jobbe best mulig med skolearbeidet! Generelt er den aller beste måten å jobbe med alle fag på å jobbe jevnt både på skolen og hjemme. Skippertaksjobbing rett før prøver og tentamen er det vanskelig å lykkes med, særlig om det er mye pensum du ikke har forstått helt underveis. 

 

I tillegg må du være flink til å spørre om hjelp fra lærerne når det er noe du ikke forstår eller ikke får til. Og det er helt ok å spørre om du ikke skjønner hva læreren sier. Hvis du ikke spør om hjelp, risikerer du å "falle av lasset" uten at læreren får det med seg. Husk at lærerne er der for å hjelpe deg, så ikke vær redd for å si fra dersom du synes noe er vanskelig eller at du gjerne vil gjøre en ekstra innsats for å få best mulig karakter.

 

Generelt er dette noen råd for å gjøre det best mulig i ulike fag:

 

  • Følg med i timene på skolen, og spør om hjelp fra læreren når du trenger det!
  • Hjemme bør du repetere de samme oppgavene og temaene mange ganger, men i korte perioder av gangen. I stedet for å sitte sammenhengende flere timer med leksene, kan de deles opp i 20 minutters økter. Ta gode pauser mellom øktene, og gjennomfør heller mange økter. I hver økt repeterer du de samme oppgavene og pensumet. Ikke gå videre før du er helt sikker på at du husker det forrige du har jobbet med. Repeter gamle oppgaver innimellom jobbing med nytt pensum.
  • Lag tegninger og figurer som illustrerer det du lærer.
  • Før prøver kan du spørre læreren om han/hun kan kopiere opp gamle prøver som du kan øve deg på. Det hjelper å øve seg på oppgaver som tidligere er gitt på prøver. Kanskje kan du også få fasit og løsningsforslag til oppgavene slik at du underveis kan sjekke at du har forstått og gjør oppgavene riktig.
  • Vær ærlig med deg selv underveis og motiver deg for å legge mye arbeid i fagene, også hjemme og i helger. Dette krever mye av deg, så prøv å del opp arbeidet og gi deg selv små belønninger underveis. Sjekk gjerne også om skolen, fritidsklubben, biblioteket, frivillighetssentralen eller liknende steder tilbyr leksehjelp.
  • Bruk fagene i hverdagen! Bruk alle mulige eksempler i hverdagen som kan gjøre jobbingen med fagene mer praktisk og naturlig for deg.
  • Det er viktig at skolen din/lærerne er med i prosessen med å sette små mål, strukturere arbeidet ditt og gi deg tilbakemeldinger som kan hjelpe deg videre. På denne måten kan dessuten flere hjelpe deg med motivasjonen og heie deg frem hvis du synes det er litt tøft underveis.

 

Jeg har lagt ved en artikkel under svaret som også kan gi den noen tips på veien.

 

Jeg håper dette var til hjelp, masse lykke til videre! 
Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Motivasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om motivasjon