Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å få hjemmeundervisning?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15. Jeg sliter med angst for fysiske problemer (mage-rumling), sosial angst, depresjon, selvskading og selvmordstanker. Dette har pågått i over et halvt år, og siden har jeg hatt mye fravær. Jeg hater å gå på skolen. Angsten gjør det så vanskelig for meg at jeg vil heller dø enn å starte opp i 10. til høsten. Jeg har spurt helsesøster litt angående hjemmeundervisning, men hun virker negativ til det, og sier at man trenger en masse papirer om at man er syk nok til å få det, og at det ikke anbefales osv. Jeg vil virkelig ha hjemmeundervisning, men jeg vet ikke hvordan. Er det mulig at jeg kan få det? Takker for svar i forkant

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du sliter med angst, depresjon og selvskading og har det tøft i hverdagen din, og jeg kan forstå at det er strevsomt å gå på skolen når du har det slik. 

I utgangspunktet er ikke hjemmeundervisning noe som man anbefaler hvis man strever med angst og depresjon. Hvis man sliter med dette, er det ofte tungt å gå på skolen og være sammen med mange andre. Samtidig vet man at det å holde på hverdagsaktiviteter og være med andre også kan være til hjelp, selv om det ikke føles slik der og da. Det gjør at skolen og familien din kanskje ikke ønsker at du skal få hjemmeundervisning. Noen ganger kan det være slik at elever skal få litt undervisning hjemme, og hvis du har behov for det, kan foreldrene dine og skolen gjøre en avtale om dette. Du finner mye informasjon om regler rundt hjemmeundervisning HER. Hvis dine foreldre og du ønsker mer informasjon om hjemmeundervisning, kontakt eksempelvis Norsk hjemmeundervisningsforbund.

Jeg blir litt bekymret for deg når jeg leser det du skriver, det er alvorlige ting du strever med. Jeg vet ikke om du har kontakt med noen som hjelper deg. Hvis du ikke har det, håper jeg du kan dele dette med noen som kan støtte deg og hjelpe deg videre. Det finnes god hjelp for det du strever med. Hvis du ønsker mer hjelp, kan du for eksempel gå til fastlegen din. Du kan også gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Ta godt vare på deg selv, jeg håper du vil få det bedre framover. Stå på vider og lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag