Hopp til hovedinnholdet

Må man ha fullført VGS for å gå på folkehøyskole?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går første år på VGS, og etter et par måneder tenker jeg å droppe det, ettersom at det ikke er noe for meg. Jeg tenker da og søke på diverse jobber før jeg slutter, slik at jeg har noe og gjøre, og ikke bare sitter hjemme. Jeg har også noen spørsmål angående folkehøyskole, ettersom at jeg ønsker å dra på det etterhvert. Må man ha fullført VGS for å gå på folkehøyskole? Må man være 18 år? Og hvordan blir det eventuelt med stipend / lån etc?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så synd å høre at du ikke vil fortsette på videregående.

Jeg vil anbefale deg på det sterkeste å ta en prat med rådgiver på skolen din. Gjerne så snart som mulig. Det er viktig at han eller hun vet om at du vurderer å slutte. De kan også hjelpe deg med det å slutte, slik at du ikke bruker opp noe av retten din på videregående opplæring, i tilfelle du ombestemmer deg og vil fortsette senere. 

Hvis du sliter med motivasjonen, er det også viktig at du tar en prat med rådgiver på skolen eller eventuelt kontaktlæreren din. Hvis dere finner ut hva som gjør at du ikke trives, kan skolehverdagen enklere tilpasses, for eksempel om du ikke liker linja, fagene, læreren, klassen eller lignende.

Man må ikke ha fullført videregående for å begynne på folkehøgskole. Folkehøgskole er i utgangspunktet åpent for alle. Enkelte skoler har opptakskrav/opptaksprøve hvis linja krever et viss ferdighetsnivå, for eksempel på et musikkinstrument. Dette finner du i så fall informasjon om på skolenes nettsider. I de aller fleste tilfeller er dette likevel ikke et vanlig krav.

De fleste folkehøyskoler har 18 års aldersgrense, men flere har også 16 og 17 år. Klikk på "Aldersgrenser" her, og se hvilke skoler som tar inn elever under 18. Les også om de enkelte skolene og linjene på Folkehoskole.no.

Om du søker støtte fra Lånekassen, dekker som oftest skolepengene, men du må betale tilbake mesteparten når du blir eldre. Les mer her.

Under svaret legger jeg også ved noen artikler som du sikkert vil synes er interessante.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette:

jente med sekk (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb